nu in de bioscoop

Green Book (2018)

Inspired by a True Friendship

Tegenpolen Ali en Mortensen zijn met afstand het meest geslaagde onderdeel van deze op veilig spelende Golden Globe-winnaar.
play

7,5 details

  • 130 Min
  • Drama
  • Biografie
  • Komedie
  • Muziek
  • Verenigde Staten
130 Min Verenigde Staten

De Italiaans-Amerikaanse Tony Lip is een uitsmijter die uit de Bronx komt. Hij wordt ingehuurd om dr. Don Shirley rond te rijden. De Afro-Amerikaanse man is een eersteklas pianist die op tournee gaat. Omdat ze van Manhattan naar het zuiden van Amerika reizen, moeten ze steun vinden in een speciale reisgids die hen de plaatsen toont waar het veilig is voor Afro-Amerikanen. Het tweetal zal geconfronteerd worden met racisme en andere gevaren, maar ook met onverwachte menselijkheden en humor. Ze zullen hun verschillen aan de kant moeten schuiven als ze de reis van hun leven willen overleven.

Regie
Peter Farrelly
Cast
Viggo Mortensen, Linda Cardellini, Mahershalalhashbaz Ali, P.J. Byrne, Tom Virtue, Brian Stepanek, Don Stark, Joseph Cortese, Daniel Greene, Quinn Duffy, Sebastian Maniscalco, Iqbal Theba, Paul Sloan, David Kallaway, Dimiter Marinov, Anthony Mangano, Mike Hatton, Ninja N. Devoe, Jim Klock, Maggie Nixon, Von Lewis, Jon Sortland.
Release
11.09.2018
Release NL
31.01.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Farrelly | Cast: Viggo Mortensen (Tony Lip), Mahershala Ali (Dr. Don Shirley), Linda Cardellini (Dolores), Dimiter D. Marinov (Oleg), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2018

Nog heel even wachten en het Oscarspektakel barst weer los. Zoals gebruikelijk is dit weer hét moment van het jaar om volop te speculeren over de grootste kanshebbers. Een discussie die sinds de huidige identiteitscrisis van de Academy steeds interessanter is geworden. Waar de meest prestigieuze awardceremonie van het jaar voorheen met regelmaat beticht werd van zekere voorkeuren die altijd wel garant stonden voor een beeldje, is het zelfs voor doorgewinterde filmfanaat de laatste jaren een stuk lastiger geworden om op voorhand al een winnaar aan te wijzen. Met deze verschuiving dreigt langzamerhand ook een einde te komen aan een andere decenniaoude Hollywood-traditie: de zogenaamde 'Oscarbait'.

Zou Green Book daarmee een van de laatste stuiptrekkingen kunnen zijn van het bekende fenomeen? De lichtdramatische komedie uit de koker van Peter Farrelly (Dumb & Dumber, There's Something About Mary) raakt in elk geval veel snaren waar de Academy wel gevoelig voor is. Een waargebeurd verhaal, aangevoerd door twee kwaliteitsacteurs, dat voorzichtig inhaakt op een aangrijpend thema, maar het vooral moet hebben van een hoge dosis feelgood. Kortom, een op veilig spelende crowdpleaser. Dat deze bekende formule nog niet helemaal is uitgewerkt, blijkt wel uit het vijftal Oscarnominaties dat de film in de wacht wist te slepen.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Green Book Nieuwsberichten

Bioscoopagenda

"Green Book" draait momenteel in de volgende steden. Bioscoopagenda

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Green Book

acties