Recensie

Green Book (2018)

Tegenpolen Ali en Mortensen zijn met afstand het meest geslaagde onderdeel van deze op veilig spelende Golden Globe-winnaar.

door Jelle Fastenau om 23:12 in RECENSIES
Green Book poster
Regie: Peter Farrelly | Cast: Viggo Mortensen (Tony Lip), Mahershala Ali (Dr. Don Shirley), Linda Cardellini (Dolores), Dimiter D. Marinov (Oleg), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2018

Nog heel even wachten en het Oscarspektakel barst weer los. Zoals gebruikelijk is dit weer hét moment van het jaar om volop te speculeren over de grootste kanshebbers. Een discussie die sinds de huidige identiteitscrisis van de Academy steeds interessanter is geworden. Waar de meest prestigieuze awardceremonie van het jaar voorheen met regelmaat beticht werd van zekere voorkeuren die altijd wel garant stonden voor een beeldje, is het zelfs voor doorgewinterde filmfanaat de laatste jaren een stuk lastiger geworden om op voorhand al een winnaar aan te wijzen. Met deze verschuiving dreigt langzamerhand ook een einde te komen aan een andere decenniaoude Hollywood-traditie: de zogenaamde 'Oscarbait'.

Zou Green Book daarmee een van de laatste stuiptrekkingen kunnen zijn van het bekende fenomeen? De lichtdramatische komedie uit de koker van Peter Farrelly (Dumb & Dumber, There's Something About Mary) raakt in elk geval veel snaren waar de Academy wel gevoelig voor is. Een waargebeurd verhaal, aangevoerd door twee kwaliteitsacteurs, dat voorzichtig inhaakt op een aangrijpend thema, maar het vooral moet hebben van een hoge dosis feelgood. Kortom, een op veilig spelende crowdpleaser. Dat deze bekende formule nog niet helemaal is uitgewerkt, blijkt wel uit het vijftal Oscarnominaties dat de film in de wacht wist te slepen.

Toegegeven, de opmerkelijke vriendschap tussen Tony Lip en Dr. Don Shirley vormt een ideaal recept voor een lekkere feelgoodfilm. Mahershala Ali speelt de begenadigde Afro-Amerikaanse pianist die zich met moeite probeert te ontvechten van vooroordelen en segregatie, Viggo Mortensen de platvloerse Italiaanse beveiliger uit The Bronx die zijn persoonlijke chauffeur wordt. Samen maken zij in 1962 een tour door de meest inherent racistische zuidelijke regionen van de VS. Dat reizen voor een zwarte man indertijd nog een hele opgave is, blijkt wel uit het groene reisgidsje voor mensen met een niet-blanke huidskleur, waaraan de film zijn titel ontleent.

Het zijn vooral de tegenstellingen tussen deze twee personages waar Farrelly gretig gebruik van maakt. Met een zwaar aangekomen Mortensen als vettige, praatzieke vreetzak met weinig culturele ontwikkeling, en Ali als welbespraakte, gecultiveerde en smetvrezerige reisgenoot is er dan ook niet veel voor nodig om de humor op gang te krijgen. Beide acteurs maken met zichtbaar plezier gebruik van het uitvergroten van deze karaktertrekjes voor komisch effect.

De vraag is echter hoe lang het uitmelken van deze tegenstellingen leuk kan blijven. Na de zoveelste verbastering van een artiestennaam of gebrek aan tafelmanieren van Mortensen is het trucje immers wel duidelijk. Bovendien zit er weinig creativiteit in het verhaalverloop, dat al snel een vaste routine lijkt te volgen. Ali probeert Mortensen tegen beter weten in op te voeden, het tweetal raakt in de problemen met de lokale bevolking, waarop het brandje geblust moet worden en Ali alsnog kan optreden. Bij vlagen heeft de film daarmee meer weg van een acteursportfolio voor beide spelers (sommige scènes lijken opzichtig gemaakt te zijn voor het 'For Your Consideration'- filmpje) dan dat het echt een film wil worden.

Over Shirleys daadwerkelijke aanvaringen met ongebreideld racisme, oftewel het meer gewichtige aspect dat Green Book's nominatie voor Beste Film moet rechtvaardigen, heeft Farrelly echter maar weinig diepzinnigs te melden. Op de zware thema's en confronterende gebeurtenissen wordt zelden doorgepakt. Door Mortensen regelmatig als spreekbuis op te voeren om in simpele taal de misstanden aan te kaarten, lijkt het soms haast alsof de film zelf zich pas net bewust lijkt te worden van jarenlange rassensegregatie in de VS. Wat voor Tony Lip misschien nog als een verbazing komt, zou bij de gemiddelde kijker toch allang als algemeen bekend mogen worden beschouwd. Daarbij is het nogal ironisch dat een film die de kijker regelmatig de les probeert te lezen over het in hokjes plaatsen van mensen op basis van hun afkomst zelf zo gretig gebruik maakt van stereotypen. Hoe vermakelijk Mortensen ook is, hij lijkt zo te zijn weggelopen van de set van een gemiddelde maffiafilm.

Hoewel Farrelly er dus niet helemaal in slaagt zijn maatschappelijke pretenties waar te maken, is Green Book zeker geen slechte film. Voorzien van een lekker swingende soundtrack kan de film er nog steeds prima mee door als een roadmovie over een opbloeiende vriendschap, wat voornamelijk de verdienste is van beide hoofdrolspelers. Die Golden Globe voor Beste Film - nota bene ten koste van Yorgos Lanthimos' fantastische en oneindig meer gewaagde The Favourite - en een vijftal Oscarnominaties lijken misschien wat te veel eer, maar de namen van Ali en Mortensen staan zeer verdiend op het lijstje.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

3 sterren??? Net zoveel als Vals????
Hahaha. Right.

Master Of Films

Avatar

Goeie film. Vooral Mahershala Ali vond ik top.

Khalidmocro

Avatar

Idd @masteroffilms.. maar viggo vind ik ook altijd wel een goeie acteur .. vond de chemie tussen hun wel goed

kidcassidy

Avatar

Mooie en vooral erg vermakelijke film!

Civilian Supreme

Avatar

Tijdens het kijken van deze film krijg je echt sympathie voor deze kerels, dat had ik na de 1e 20 minuten niet verwacht. Het is een zeer aangename film en in mijn ogen meer waard dan 3 sterren.

Master Of Films

Avatar

@Khalidmocro
Ook eens :D

De grap is, is dat Green Book een waargebeurd verhaal is met wat "artistieke vrijheden". Ja ik weet het. De familie van Don Shirley is boos op Peter Farrelly. O.a. dat de vriendschap tussen Vallalonga & Shirley veel anders was dan in de film. Meer een werkgever-werknemer relatie.

Maar deze zitten niet zo op de neus zoals Bohemian Rhapsody dar deed. Daar waar de Queen muziek juist de boel verdoezelde om een compleet verzinsel van Freddie Mercury te maken.

Lewis

Avatar

Vond hem ok.

Acteurs prima. Voorspelbaar. Super? Verre van....

Intouchable 2 alleen op elk front slechter

PeterKjeld

Avatar

3 sterren? Pfff doe toch niet zo pretentieus man. Recensies zijn daar niet voor. Ik kom hier om te kijken welke films de moeite waard zijn om in de bioscoop te bekijken. Als ik jouw recensie had gelezen was ik nooit naar deze mooie film geweest. Ga lekker in de forum pretentieus zitten doen.

Railgunner

Avatar

Prachtige film met sterk acteerwerk. The Favourite vond ik daarentegen erg tegenvallen, maar smaken verschillen.

emilia9

Avatar

Prachtige film. Ja, alle recensenten hebben om de een of andere reden moeite met Peter Farrelly, maar juist hij maakt zo'n pijnlijk onderwerp als racisme zeer invoelbaar. Veel meer dan als je een totaal zwarte film hebt die erg goed is en die 6 sterren krijgt van alle recensenten maar die ook veel afstand schept als je zelf niet ook zwart bent. Beide acteurs zijn fantastisch en ik gun Ali al zijn awards, ik vermoed dat hij ook de Oscar krijgt, maar ik hoop dat Viggo Mortensen ook wat gaat winnen, want ik vind hem fantastisch. En de chemie tussen hem en zijn filmvrouw prachtig. Ik vond The Favourite erg amusant maar hoe kan je zo'n buitenkantfilm, akkoord mooie buitenkant maar toch: buitenkant, in godsnaam vergelijken hiermee.

MattCurlew84

Avatar

Tony was wel erg cliche en stereotype. Meer aan karikatuur van een Italiaan-Amerikaan. Verder wel een fijne feelgoodfilm dat prettig wegkijkt. Ali is top. 3 sterren past hier goed bij

Jusy

Avatar

Aardige film, ik kan me prima in de recensie vinden.

TearsinRain

Avatar

Mooie film! Ondanks dat het racisme in de VS soms keihard en confronterend in beeld komt blijft het een heerlijke feel good film met een aantal zeer geslaagde komische scenes.

En wat mij betrefd de beste Kerstfilm sinds It's a wonderful life!

Green Book

acties