Living the Light - Robby Müller
Ultieme hommage aan de Nederlandse cinematograaf Robby Müller voor wie 'kijken' en 'filmen' een en dezelfde handeling was.
play

6,8 details

  • 86 Min
  • Documentaire
  • Nederland
  • Duitsland
86 Min Nederland

DoP Robby Müller heeft generaties geïnspireerd met zijn camerawerk. Regisseur Claire Pijman kreeg toegang tot zijn archieven om dit essay te maken.

Regie
M. Claire Pijman
Cast
Jim Jarmusch, Wim Wenders, Lars von Trier, Robby Müller, Steve McQueen, Agnès Godard, Jay Rabinowitz, Frieder Hocheim, Theo Bierkens.
Release
04.09.2018
Release NL
20.09.2018

Filmtotaal Recensie

Regie: Claire Pijman | Cast: Robby Müller (zichzelf), Wim Wenders (zichzelf), Jim Jarmusch (zichzelf), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2018

Living the Light - Robby Müller biedt een uitzonderlijke blik op het leven van een van de grootste cinematografen die Nederland ooit heeft gekend. Niet zozeer een inkijk ín zijn leven, maar vooral hóé hij leefde: altijd onderweg, zelden ergens geankerd. Net zoals de beelden die hij schoot was Robby Müller voortdurend in beweging en fixeerde zich nooit op één vast punt. Met zijn camera als knapzak reisde Müller de hele wereld over en werden zijn beelden onderdeel van zijn leven. In Müllers wereld is 'kijken' en 'filmen' een en dezelfde handeling.

Dit jaar overleed de alom gevierde cinematograaf na een lang ziekbed in zijn woonplaats Amsterdam; dezelfde plek waar het EYE Filmmuseum twee jaar eerder een grote tentoonstelling aan zijn oeuvre wijdde. "Master of Light" werd hij daar genoemd, want Müller leefde voor het licht. In de openingsbeelden van Living the Light - Robby Müller zien we Müller met zijn handcamera de zon filmen. Hij houdt zijn hand voor de zon en laat af en toe speels het licht door zijn vingers glijden, terwijl hij tegelijkertijd de lens beschermt tegen complete overbelichting; een spel met licht dat hij gedurende zijn hele carrière blijft spelen.

videotrailers & clips