Sir (2018)

7,2 details

  • 99 Min
  • Drama
  • India
  • Frankrijk
99 Min India

Ratna is de bediende van Ashwin, de zoon van een rijke familie in Mumbai. Het leven van de jonge man lijkt perfect, maar het is toch verloren: hij heeft zijn dromen opgegeven. ZIj doet echter wat ze wil en het is haar vastberadenheid die haar door het leven helpt. Twee werelden zullen botsen.

Regie
Rohena Gera
Cast
Tillotama Shome, Ahmareen Anjum, Vivek Gomber, Rahul Vohra, Geetanjali Kulkarni.
Release NL
20.09.2018
Release DVD
06.02.2019

Filmtotaal Recensie

Regie:/ Rohena Gera | Cast: Tillotama Shome (Ratna), Vivek Gomber (Ashwin), Geetanjali Kulkarni (Laxmi), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2018

India kent zo'n veertig miljoen arbeidskrachten die werkzaam zijn in de huishoudindustrie. Voor een hongerloontje zorgen deze mensen, voornamelijk vrouwen, voor de luxe onderkomens van families uit de hogere kasten van de samenleving. Zelf moeten de werkers het zien te redden onder de vaak erbarmelijke levensomstandigheden die hun werkgevers hen te bieden hebben, zonder recht te hebben op vanzelfsprekende sociale voorzieningen. Een situatie die neigt naar moderne slavernij, aldus regisseur Rohena Gera, die de omgangsnormen tussen arm en rijk in haar vaderland tevens vergelijkt met de Amerikaanse rassensegregatie uit de jaren vijftig.

Met zulke gepeperde uitspraken zou je van Gera's speelfilmdebuut Sir, dat eerder dit jaar meedraaide op het filmfestival van Cannes, een fikse aanklacht verwachten. Het tegendeel blijkt waar. In hetzelfde 'director's statement' geeft ze namelijk aan te hopen dat de liefde tussen de twee hoofdpersonages van de film alle lagen van de bevolking aan kan spreken, en op positieve wijze bij zal dragen in het wegnemen van de heersende vooroordelen tussen beide groepen.

videotrailers & clips