RBG (2018)

Hero. Icon. Dissenter.

Goedbedoelde documentaire geeft inzicht in de uitdagingen waar rechter Ruth Bader Ginburg voor staat in het Hooggerechtshof.
play

7,2 details

  • 98 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Verenigde Staten
98 Min Verenigde Staten

Het buitengewone leven van U.S. Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg staat centraal. Zij biedt een liberaal tegenwicht tegen de conservatieve opperrechters en weet dat extreem goed te doen. Zo goed dat ze een popicoon is geworden onder jongeren.

Regie
Julie Cohen
Betsy West
Cast
Bill Clinton, The Notorious B.I.G., Rush Limbaugh, Gloria Steinem, Ruth Bader Ginsburg, Sharron Frontiero, Jane C. Ginsburg, Nina Totenberg, Lilly Ledbetter, Martin D. Ginsburg, Orrin Hatch, Antonin Scalia, Stephen Wiesenfeld.
Opbrengst
$ 2.002.767
Release
21.01.2018
Release NL
25.10.2018
Release DVD
31.07.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Julie Cohen, Betsy West | Cast: Ruth Bader Ginsberg (zichzelf), Bill Clinton (zichzelf), Sharron Frontiero (zichzelf), Martin Ginsburg (zichzelf) e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2018

Notorious RBG is ze gaan heten in de Verenigde Staten: rechter Ruth Bader Ginsburg. Samen met acht anderen zetelt ze in de hoogste rechtsprekende instantie van het land: het Federaal Hooggerechtshof. Waar de dame begon als voorvechter van vrouwenrechten, is ze ondertussen verworden tot een symbool van verzet tegen het bekrompen gedachtengoed van president Donald Trump. De documentaire RBG schetst een beeld van waar deze opvallende dame vandaan komt.

Ruth Bader Ginsburg is vijfentachtig jaar oud en een voorbeeld voor velen. Als rechter van het Hof van Beroep wist ze verschillende vrouwenrechtenzaken voor het Hooggerechtshof te brengen totdat ze in 1993 door Bill Clinton werd genomineerd om zelf plaats te nemen in het hoogste hof van het land. Lange tijd was Ginsburg daar zeker niet de meest liberale rechter, maar tegenwoordig ziet ze zich steeds vaker genoodzaakt liberale idealen en vrijheden in de Verenigde Staten te verdedigen. Gezien president Donald Trump die verworvenheden terugdraait en de levens van vrouwen, homo's, transseksuelen en anderen moeilijk maakt, is het tegenwicht van Ginsburg indrukwekkend.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

RBG

acties