Free Solo (2018)

Live Beyond Fear

Documentaire over een duizelingwekkende klauterpartij naar de top van de El Capitan-rots. Klamme handjes gegarandeerd!
play

8,0 details

  • 100 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
100 Min Verenigde Staten

Alex Honnold wil de eerste persoon ooit worden, die zonder hulpmiddelen de 3.000 voet hoge El Capitan Wall beklommen heeft.

Regie
Jimmy Chin
Elizabeth Chai Vasarhelyi
Cast
Jimmy Chin, Tommy Caldwell, Alex Honnold.
Release
31.08.2018
Release NL
10.01.2019
Release DVD
12.03.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2018

Een waarschuwing vooraf: om Free Solo te kunnen uitzitten moet je over stalen zenuwen beschikken. Deze documentaire volgt de jonge bergbeklimmer Alex Honnold (wiens achternaam grappig genoeg bijna een anagram is van 'hold on'!) tijdens zijn voorbereidingen om de machtige El Capitan-rots te bestijgen. Deze steile, granieten bergwand staat in Yosemite National Park, in de Amerikaanse staat Californië en oefent sinds mensenheugenis een grote aantrekkingskracht uit op avonturiers uit alle windstreken. Wat maakt de klimpoging van Alex Honnold dan zo bijzonder? Simpel: hij wil de bergwand 'free solo' beklimmen, dus zonder gebruik te maken van touwen of andere hulpmiddelen.

Vooruit, Alex is alleen van plan om een klein zakje met magnesiumpoeder mee te nemen. Maar voor het zover is moet hij trainen, trainen en nog eens trainen. De klim naar de top van de negenhonderd meter hoge El Capitan is opgedeeld in verschillende etappes, die allemaal zo hun eigen uitdagingen kennen. Elk stuk vraagt om weer een andere klimtechniek. Tijdens de voorbereidingen geven Alex en zijn klimmaatjes een inkijkje in allerlei verschillende manieren waarop zij omhoog kunnen klauteren. Vaak plaatsen zij de neus van hun sportschoenen op richeltjes die nauwelijks dieper zijn dan een half vingerkootje. Op de bergwand worden leven en dood zo ineens heel tastbaar, want het allerkleinste foutje is meteen fataal.

videotrailers & clips

Free Solo

acties