Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)

Enter a new dimension of Strange.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Doctor Strange in the Multiverse of Madness is het vervolg van de eerste Doctor Strange film uit 2016. Dit vervolg is geregisseerd door Sam Raimi, de regisseur van Spider-Man en The Evil Dead.
In de film moet Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) samen met Wong (Benedict Wong) het meisje America Chavez (Xochitl Gomez) beschermen tegen demonische krachten, die America haar krachten om tussen verschillende universums te reizen eigen proberen te maken.
Om America beter te kunnen beschermen vraagt Doctor Strange Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) om hulp, maar dankzij America haar onbeheersbare krachten eindigen ze reizend door verschillende universums. Hier moeten ze in deze onbekende werelden America blijven beschermen tegen het kwaad dat achter hen aan reist.
Met deze film keert Sam Raimi na 9 jaar weer terug als regisseur en na 15 jaar ook weer als regisseur van een superhelden film. Hij weet weer op zijn eigen unieke manier als regisseur terug te keren. Hij weet deze film weer goed in beeld te brengen en soms op gelijksoortige manieren scenes vast te leggen zoals hij in eerdere films gedaan heeft. Fans kunnen wat meer van deze verwijzingen en hints naar zijn oude films genieten en terug herkennen.
Sam Raimi zorgt bijzonder genoeg ook voor een introductie van het horrorgenre in de Marvel filmserie. Deze film maakt zo gebruik van elementen die wel spannender of zelfs eng kunnen zijn voor jonge kinderen. Ondanks dat horrorelementen niet te eng zijn, kunnen kinderen onder 12 deze film beter niet alleen kijken zonder een ouder bij zich. Naast de horrorelementen gebruikt de film ook reeksen met langdurige flitsende lichteffecten, die gevoelig kunnen zijn voor mensen met lichtgevoelige epilepsie.
Sam Raimi zorgt er samen met de fotografie directeur en editors ook voor dat de visuele effecten goed en geloofwaardig overkomen. Zo weten ze de overgang tussen verschillende universums op een mooie manier over te brengen. Soms kun je bij sommige wezens wel zien dat ze met CGI in de film zijn geplaatst, maar gelukkig stoort dit niet tijdens het kijken.
Om het verhaal beter te kunnen begrijpen, is het handig als je voorgaande films en series van Marvel hebt gezien en dan vooral hun Disney+ serie WandaVision. Andere verwijzingen naar voorgaande films of series legt de film zelf gelukkig wel genoeg uit zodat je kunt blijven volgen wat er gebeurt of waar het over gaat.
Verder heeft de film een pakkend verhaal waar je als kijker snel in zit. Het filmscript is alleen geschreven door Michel Waldron, voor wie dit pas zijn eerste filmscript is. Hiervoor heeft hij meer scripts geschreven voor tv-series, zelfs voor de Marvel Disney+ serie Loki. Toch is het script soms wat aan de zwakke kant en worden problemen te snel of te simpel opgelost. Een regisseur zoals Sam Raimi had het wel verdient om met een betere scriptschrijver te werken. Sam Raimi en Marvel producent Kevin Feige hadden hier wel wat beter naar mogen kijken, want dan hadden ze een betere film kunnen hebben gehad.
Rondom de film waren er net zoals bij de vorige Marvel film Spider-Man: No Way Home veel ideeën en theorieën over wat er in deze film naar voren kan komen. Voor een meer vermakelijkere ervaring kun je wel beter niet met te hoge verwachtingen naar deze film toegaan, want dat kan in sommige gevallen wel tot teleurstelling leiden.
Sam Raimi werkt in deze film ook weer samen met muziek composer Danny Elfman, die weer voor een goede en passende soundtrack weet te zorgen.
Het acteerwerk wordt ook goed gedaan door de filmcast. Benedict Cumberbatch weet na de gebeurtenissen uit de voorlopende Marvel films het personage van Doctor Strange nog op een passende en wat sarcastische manier neer te zetten. Toch is hij in deze film ook wat meer onderzoekend en onzeker met de nieuwe universums die hij ook voor een eerste keer bezoekt. Elizabeth Olsen krijgt in deze film ook de kans haar personage op een meer dramatische kant neer te zetten na alles wat haar personage heeft meegemaakt in de voorgaande films. De rest van de cast krijgen door het mindere script niet veel kansen om veel met hun personages te doen. De bekende zetten weer net zulk goed werk neer als in hun voorgaande Marvel films en verder heeft de film een paar vermakelijke cameo’s.