Baantjer het Begin

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Baantje het Begin is een prequel van de gelijknamige tv-serie van 1995 tot 2006. Deze prequel is geregisseerd door Arne Toonen, de regisseur van De Boskampi´s, Dik Trom en Black Out.

De film speelt zich af in de jaren 80, waar rechercheur Jurre De Cock (Waldemar Torenstra) gestationeerd wordt in het rauwe politiestation op de Warmoesstraat in Amsterdam. Samen met zijn nieuwe partner Tonnie Montijn (Tygo Gernandt) stuiten ze op een moordzaak. Hier vinden ze sporen, die leiden naar een mogelijk geplande aanslag tijdens de kroning van prinses Beatrix. De Cock en Montijn moeten nu alles goed onderzoeken om de geplande aanslag zien te voorkomen.

Deze film was bedoelt als een prequel van de tv-serie, maar is ook omgetoverd in het begin van een geheel nieuwe serie, die later dit jaar van start zal gaan. Zo is de film van een prequel verandert in een reboot. Zo kan deze film voor fans van de oude tv-serie wel wat herkenbare punten hebben, maar verder wel overkomen als iets nieuws. Verder kan deze nieuwe film uiteindelijk wel wat leuker zijn voor een nieuwe modernere generatie en kunnen fans van de oude serie het gewoon beter houden bij de klassieke Nederlandse serie. De film eindigt ook met en wat afgerafeld open einde, maar dit is vast gedaan om verder te vervolgen in de aankomende tv-serie.

Arne Toonen heeft de film wel goed in beeld gebracht dat het goed overkomt dat het verhaal zich in de jaren 80 afspeelt. Vele smerige Nederlandse gebeurtenissen of objecten van uit jaren 80 zijn wel terug te zien in de film. Zo komt de film ook wat over als een echte oude politie film of serie die zich afspeelt tussen de jaren 70 en 80.

Het acteerwerk wordt goed gedaan door de cast. Ze zetten de iconische personages van de oude Baantje serie op een herkenbare manier neer, maar weten de personages ook een eigen draai te geven. Voor fans van de oude serie kan het wel even wennen zijn aan de nieuwe uiterlijk van de bekende personages.