Judy

Judy (2019)

Judy Garland: the legend behind the rainbow.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Judy is een biografie over de Actrice Judy Garland. De film is geregisseerd door Rupert Goold, de regisseur van True Story. Judy Garland was een actrice die bekend werd met haar acteerwerk in films zoals The Wizard of Oz uit 1939 en A Star is Born uit 1954. Judy Garland wordt in de film gespeeld door Renée Zellweger.

In de film heeft Judy Garland haar beste tijden in het acteerwerk in Amerika gehad. Hierom besluit ze naar London te reizen waar ze nog wel geliefd en gewild is bij haar fans. Ze weet met theatershows haar fans tevreden te houden en ook geld te verdienen. Zo weet ze voor haar in Amerika achtergebleven kinderen financieel steun en verzorging te regelen. Ondanks haar succes in London gebruikt Judy nog steeds veel drank en medicijnen. De medicijnen kreeg ze als kid al toegediend door de mensen van de filmwereld, zodat ze in vorm bleef en niet haar carrière zou verliezen vanwege een te dik uiterlijk. Door de drank en medicijn combinatie raakt ze soms in de war en wordt ze door mensen gebruikt, die van haar glorie en talenten zelf proberen te profiteren. Judy moet haar verslaving de baas zien te blijven om zelf helder haar keuzes te kunnen maken, zodat ze haar inkomen en zorg over haar kinderen niet verliest.

Er zijn al meerdere documentaires gemaakt over Judy Garland, maar in deze documentaire concentreren ze het verhaal veel op haar leven na haar Amerikaanse filmcarrière. De film bevat wel wat flashback scenes waarin wordt getoond hoe ze als jong meisje zich aan bepaalde regels moest houden om haar acteercarrière niet te verliezen. Zo werd haar wijs gemaakt dat ze geen verkeerd eten mocht eten en dat ze haar carrière alleen te danken had aan haar stem en zangwerk. Zo laten ze in de documentaire wel goed zien hoe zwaar het leven van een acteur was en nu soms nog steeds is, want voor bepaalde rollen moeten acteurs zich aan regels houden zoals het aanhouden van een bepaald gewicht voor een specifieke rol.

Renée Zellweger levert mooi en passend acteerwerk als Judy Garland, die aan het eind is van haar acteercarrière. Ze weet de rol op een eigen manier neer te zetten, maar komt helaas niet over zoals Judy Garland zelf deed met haar acteerwerk en leven. De film toont goed hoe Judy bleef werken om aan geld te komen ondanks ze er soms geen zin of energie meer voor had. Zo toont de film goed hoe zwaar het leven kan zijn voor iemand die aan een Burn-out lijdt. Sinds 2016 met de film Bridget Jones's Baby heeft Renée Zellweger in haar acteercarrière ook niet meer zo goed acteerwerk geleverd, zoals ze in deze film levert. Het is ook mooi om haar wel te zien zingen en dansen in een film wat ze voor het laatst echt deed in 2009 in de film New in Town. Ondanks dat ze voor tien jaar niet heeft gezongen of gedanst in films weet ze dit nog goed over te brengen in deze film. Voor haar acteerwerk in deze film wordt ze vast wel genomineerd voor verschillende filmprijzen zoals de Oscar voor beste actrice.
De rest van de cast levert ook goed acteerwerk als de mensen om Judy Garland heen die haar proberen te helpen, sturen of alleen te gebruiken. Jessie Buckley, Finn Wittrock en Michael Gambon weten hun rollen ook passend neer te zetten.