Judy (2019)

Judy Garland: the legend behind the rainbow.

Renée Zellweger is op dreef in haar versie van Judy Garland, al zijn haar zangpartijen even wennen.
play

6,7 details

  • 118 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Musical
  • Romantiek
  • Historisch
  • Verenigd Koninkrijk
118 Min Verenigd Koninkrijk

Renée Zellweger is de legendarische Judy Garland in de gelijknamige speelfilm Judy. Nadat haar carrière in Amerika op een laag pitje is komen te staan, reist Judy in 1968 af naar Londen voor een reeks uitverkochte theatershows. Hiermee hoopt ze genoeg geld te verdienen om een stabiel leven te kunnen creëren voor haar kinderen die in Amerika zijn achtergebleven. Judy leeft al sinds dat ze een kindster was op medicijnen en drank. Er zijn mensen die van haar proberen te profiteren wanneer zij in de war is en juist simpelweg gelukkig wil zijn met haar gezin en haar eigen keuzes wil maken. Ondersteund door de bekende liedjes, waaronder ‘Somewhere Over the Rainbow’, vertolkt Renée op indrukwekkende wijze de rol van deze grootsheid en laat zien hoe fragiel en kwetsbaar Judy Garland heeft geleefd.

Regie
Rupert Goold
Cast
Renée Zellweger, Michael Gambon, Rufus Sewell, Finn Wittrock, Jessie Buckley, Andy Nyman, Gaia Weiss, Lucy Russell, Fenella Woolgar, Bella Ramsey, Adrian Lukis, Richard Cordery, Royce Pierreson, John Dagleish, Gemma-Leah Devereux, Julian Ferro, Phil Dunster, Lewin Lloyd, Darci Shaw, Jack Jagodka.
Release
30.08.2019
Release NL
14.11.2019
Release DVD
27.05.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Rupert Goold | Cast: Renée Zellweger (Judy Garland), Finn Wittrock (Mickey Deans), Rufus Sewell (Sidney Luft), Jessie Buckley (Rosalyn Wilder), Michael Gambon (Bernard Delfont), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2019

"Je bent net zo erg als al die anderen in deze nepshowbizz", schreeuwt een door Renée Zellweger vertolkte Judy Garland haar veel jongere vijfde en laatste echtgenoot toe in een Londense hotelkamer. Als er één afdronk valt te determineren in de biopic Judy dan is het wel dat de loopbaan van de als Frances Gumm geboren Judy Garland vol was met desillusie en verborgen leed. Toen de nog puberende Garland werd uitverkoren voor haar doorbraakrol in The Wizard of Oz werd ze gemuilkorfd. Ze was niet de mooiste en de knapste meid, zo vertelde producent Louis B. Mayer haar, maar ze had een gouden stem.

Garlands leven werd getekend door verslavingen, mislukte huwelijken, depressieve periodes en wereldfaam met een verstikkende schaduwzijde. Ze trouwde zoals gezegd vijf keer en kreeg van twee echtgenoten drie kinderen, van wie Liza Minelli de bekendste is. Als we de lezing in deze verfilming door Rupert Goold moeten geloven werd ze als tiener al aan de dieetpillen en slaapmiddelen geholpen. Victor Fleming kon immers geen Dorothy gebruiken die zichtbaar dikker werd in de familiefilm. Judy was 'the girl next door' maar moest enorme offers brengen om het succes te bereiken dat haar ten deel viel.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Judy Nieuwsberichten

Laatste reacties

Paulusie

"...Indrukwekkende film over het leven van een wereld ster die vanaf kindsaf aan geen geluk kon vinden. ..."