Dark Waters (2019)

The Truth Has a Man on the Inside

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Dark Waters is een nieuw biografisch drama geregisseerd door Todd Haynes, de regisseur van Far from Heaven en I'm Not There.

In de film is Robert Bilott (Mark Ruffalo) partner geworden bij een advocatenbedrijf. Als advocaat spant hij een zaak aan tegen het Amerikaanse chemieconcern DuPont, want hij heeft sporen gevonden dat dit chemische bedrijf giftige chemicaliën in de natuur en water dumpt. Door deze acties heeft een lokale boer veel goede oogsten en vee verloren. Later leert Robert ook dat door deze acties van het chemie bedrijf hun chemische afval in het drinkwater terecht is gekomen, waardoor vele zwangere vrouwen besmet zijn geraakt en zo van misvormde baby's zijn bevallen. Robert moet nu met genoeg bewijzen zien te komen om de rechtszaak te winnen tegen over het rijke corrupte chemie bedrijf.

Deze film laat goed zien hoe corrupt de wereld eigenlijk is, waar rijke bedrijfseigenaren liever een goed inkomen krijgen ook al gaat dat ten koste van het gezonde leven van bepaalde mensen of zelfs van een gehele gemeenschap. Deze film lijkt ook wat op de Oscar winnende film Spotlight van 2015, waarin journalisten ook onderzoek deden naar verkeerde actie van een corrupt genootschap. Mark Ruffalo heeft zelfs ook een rol gespeeld in deze film, maar in Dark Waters moet hij als advocaat eigen handig onderzoek doen naar de corrupte acties van een ander genootschap.

Door al het vele onderzoek dat het hoofdpersonage doet in een bijna niet te winnen strijd heeft de film wel een interessant verhaal, maar soms met een wat langdradig tempo. Alle aangrijpende onderzoek scenes kunnen op een moment wel wat herhaaldelijk overkomen. Voor een wat betere film hadden ze deze onderzoek scenes wat beter kunnen samenvatten, want dan was het tempo de film wat beter geweest.

In deze film neemt Mark Ruffalo zijn personage het alleen samen met de bewijzen van de slachtoffers die blootgesteld zijn aan giftige chemicaliën het op tegen de corrupte rijkere bedrijfsleiders. Mark Ruffalo weet de film zo goed zelfstandig te dragen. Na Mark Ruffalo levert Anne Hathaway ook goed acteerwerk als zijn vrouw, die ziet hoe zijn onderzoek hem en zijn leven beïnvloed in de strijd tegenover een oneerlijke tegenstander.