Documentaire die de dood van Dag Hammarskjöld onderzoekt komt tot schokkende ontdekkingen.
play

7,5 details

  • 128 Min
  • Documentaire
  • Denemarken
  • Noorwegen
  • Zweden
  • België
128 Min Denemarken

Regisseur Mads Brügger en onderzoeker Göran Björkdahl proberen de mysterieuze dood van Dag Hammarskjöld op te lossen. Als hun onderzoek zijn afronding nadert, komen ze erachter dat er een veel ergere misdaad plaatsvond dan simpelweg de moord op de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties.

Regie
Mads Brügger
Cast
Fons Feyaerts, Mads Brügger, Richard Goldstone.
Release
26.01.2019
Release NL
04.04.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Mads Brügger | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2019

In 1961 kwam toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Dag Hammarskjöld om bij een vliegtuigongeluk in Congo. Destijds werden al enkele vraagtekens bij het ongeluk gezet en opzet vermoed. Dit is echter nooit bewezen. In deze documentaire probeert Mads Brügger sluitend bewijs te vinden. Tijdens een jarenlange zoektocht en na vele mensen gesproken te hebben lijkt Brügger het bewijs te leveren dat Hammarskjöld wel degelijk vermoord is. Brügger stuit echter op een misdaad die nog vele malen grootschaliger en schokkender is dan de moord op de VN-chef.

Aan het begin van de film waarschuwt Brügger voor het feit dat zijn onderzoek één van de grootste en meest krankzinnige moordmysterie aller tijden betreft. Brügger en zijn kompaan Göran Björkdahl zitten zo diep in de materie dat het soms lijkt of ze één grote complottheorie presenteren. Toch waakt Brügger hier telkens voor. Met uiterst reflectieve inzichten en een heldere opbouw legt de regisseur bekwaam de feiten op tafel. Cold Case Hammarskjöld is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken die beginnen met een soort korte samenvatting. In elk hoofdstuk is Brügger zelf te zien op twee verschillende hotelkamers in Afrika met Afrikaanse secretaresses, waarin hij een lopend verhaal van het geheel probeert te breien. In de film zelf reflecteert hij ook weer op de keuze van deze secretaresses; Brügger deed dit met name omdat hij op een dood spoor zat in de zaak en toch nog iets van een spannend verhaal wilde neerzetten. Waarom het twee verschillende secretaresses achter een typemachine moesten zijn zegt de Deen zelf ook niet te weten.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Cold Case Hammarskjöld

acties