An Elephant Sitting Still

8,0 details

  • 230 Min
  • Drama
  • China
230 Min China

In de Noord-Chinese stad Manzhouli zeggen ze dat er een olifant verblijft die gewoon zit en de wereld negeert. Manzhouli wordt een obsessie voor een aantal mensen, een verlangen om te ontsnappen aan de neerwaartse spiraal waarin ze zich bevinden. Onder hen is de schooljongen Bu, die op de vlucht is nadat hij pestkop Shuai de trap afduwde. Bu's klasgenoot Ling is weggelopen van haar moeder en gevallen voor de charmes van haar leraar. Shuai's oudere broer Cheng voelt zich verantwoordelijk voor de zelfmoord van een vriend. En ten slotte is er meneer Wang, een opgewekte gepensioneerde man wiens zoon hem wil plaatsen in een tehuis.

Alt titel
Da Xiang Xi di er Zuo
Regie
Bo Hu
Cast
Congxi Li, Yuchang Peng, Yu Zhang, Uvin Wang, Xiang Rong Dong, Jing Guo, Zhao-Yan Guo-Zhang, Ximan Huang, Wei Kong, Yixin Kong, Miaomiao He, Binyuan Li, Danyi Li, Qing LI, Suyun Li.
Release
16.02.2018
Release NL
06.06.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Hu Bo | Cast: Yu Zhang (Yu Cheng), Yuchang Peng (Wei Bu), Uvin Wang (Huang Ling), Congxi Li (Wang Jin), e.a. | Speelduur: 230 minuten | Jaar: 2018

Kort na het afronden van An Elephant Sitting Still, maakte debuterend filmmaker Hu Bo een eind aan zijn leven. Hij was negenentwintig jaar oud. Het is onmogelijk om de film niet in het licht van Hu Bo's zelfmoord te zien. De vier uur durende film voelt soms als een hopeloze schreeuw om hulp. Maar hoe troosteloos en naar het leven van de vier hoofdpersonen ook overkomt, ze vinden toch momenten van hoop. An Elephant Sitting Still is niet slechts vier uur deprimerende misère, maar een hardnekkige zoektocht naar menselijkheid en waardigheid in een wereld die beide lijkt te willen uitwissen.

Het symbool van die hoop is de olifant uit de titel, die volgens de overlevering in de Noord-Chinese stad Manzhouli, vlak bij de grens met Rusland, gewoon stilzit en de wereld negeert. Konden de vier personages die we een dag lang volgen dat maar, de wereld negeren en even rust vinden. Maar zo simpel is het leven niet voor schooljongen Wei Bu, die een klasgenoot per ongeluk van de trap heeft geduwd en op de vlucht moet voor diens oudere broer, gangster Yu Cheng.