Drømmeland

Drømmeland (2019)

A man, a horse and a smartphone

6,1 details

  • 72 Min
  • Documentaire
  • Nederland
72 Min Nederland

De 60-jarige Nils verlangt naar een onafhankelijk leven in harmonie met de natuur en neemt zijn toevlucht in een kleine houten hut in de bergen in Noorwegen. Ondanks zijn poging om afstand te nemen van de moderne maatschappij neemt hij zijn mobiele telefoon mee. Daar, omringd door de ruige Noorse wildernis, wordt Nils geconfronteerd met zijn verlangen naar menselijk contact. De behoefte om zijn isolement via zijn mobieltje te delen met de buitenwereld blijkt onweerstaanbaar.

Regie
Joost van der Wiel
Cast
Nils Leidal.
Release NL
28.03.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Joost van der Wiel | Cast: Nils Leidal e.a. | Speelduur: 72 minuten | Jaar: 2019

Een bekende vraag: 'Als je de samenleving zo vreselijk vindt, waarom ga je dan niet lekker in een hutje op de hei wonen?' Noorse grijsbaard Nils Leidal ging dat daadwerkelijk doen. In de beginminuten van de documentaire Drømmeland verbrandt Nils zijn paspoort en roept hij een vrijstaat uit in de Noorse natuur. De rest is een filmportret van deze vrijbuiter in zijn dagelijkse leven. Het is teleurstellend hoe een eerbetoon aan een kleurrijke gek zo saai uitpakt.

Regisseur Joost van der Wiel ontmoette de zoon van Nils, toen die hem een lift aanbood tijdens zijn vakantie in Noorwegen. De filmmaker hoorde aan hoe pa zijn gezin had achtergelaten om een nieuw leven te beginnen. Van der Wiel zocht Nils zelf op in het Hardangervidda-gebergte en trof hem in volle glorie: spiernaakt, bij zijn paard. Een imposante vertoning. Binnen een halfuur rende Nils echter naar binnen om zijn telefoon te checken. De filmmaker zag een spanning in de vraag hoe iemand zich zo wil afzonderen, maar er tegelijkertijd een socialemediaverslaving op nahoudt.

videotrailers & clips