nu in de bioscoop

Operation Mincemeat (2021)

Deception. The Greatest Weapon in War.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Operation Mincemeat is een nieuw oorlogsdrama geregisseerd door John Madden, de regisseur van Shakespeare in Love en Miss Sloane.
De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog waar de geallieerden de bezette Europese gebieden proberen te bevrijden van nazi-Duitsland. Hiervoor plannen ze een grote aanval op Sicilië, maar hier bevindt zich een groot en sterk nazileger.
Om dit leger te verzwakken, krijgen inlichtingenofficieren Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen) de missie om als leugen een neppe aanval op Griekenland in scène te zetten. Zo hopen de geallieerden dat de nazi’s hun troepen hier heen zullen sturen om dit gebied te verdedigen, terwijl de geallieerden dan hun echte bevrijdingsmissie gemakkelijker kunnen uitvoeren.
Om deze plannen succesvol te kunnen volbrengen, moet een klein groepje geloofwaardig en gedetailleerd aan de leugen van deze aanval zien te werken om ze nazi’s hiermee af te leiden. Bij het kleinste ongeloof, blijft de militaire macht van de nazi’s te sterk in Sicilië en zou de bevrijdingsmissie alleen maar moeilijker worden om succesvol te kunnen voltooien.
Deze film vertelt een interessant verhaal over een kleiner en minder bekende missie tijdens de Tweede Wereldoorlog, die van groots belang is geweest voor het succes van de bevrijdingsmissie in Sicilië. Deze missie werd echt tot in de kleinste details uitgewerkt om zo geloofwaardig mogelijk over te komen in de ogen van de nazi’s. Het is zo aangrijpend te zien hoe de mensen achter deze leugen zo gedetailleerd probeerde over te brengen voor een realistisch eindresultaat. Ze moesten bijvoorbeeld geloofwaardig een lijk als een verdronken soldaat laten overkomen met de informatie over de neppe aanval. Hiervoor moesten ze met genoeg valse details komen zodat dit lijk echt over zou komen als een soldaat die een leven heeft geleden.
In de tijd van oorlog en spionage moest de besloten groep de missie in het geheim zien uit te werken. Door deze isolerende situatie begonnen ze ook wat aan elkaars vertrouwen te twijfelen. De film werkt het best wanneer het om de missie en de gevolgen van de isolerende situatie van de groep gaat. Helaas kiezen ze er soms voor om de relaties tussen de personages wat meer in detail naar voren te brengen over hoe hun vriendschap en relatie met elkaar verloopt tijdens hun missie. Hierdoor verliest de film soms wat van zijn tempo en lijkt het wat meer op een soapdrama. Als ze dit wat minder in de film hadden gedaan en de focus bij de missie gelaten hadden, zou de film wat beter zijn uitgewerkt.
De filmsets, muziek kleding en haar stijl, komen passend over voor de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.
Het acteerwerk wordt op een passende manier gedaan door Colin Firth en Matthew Macfadyen als de twee mannen verantwoordelijk voor de leugen. Samen komen ze goed over als twee soldaten die proberen samen te blijven werken ondanks dat ze het niet altijd met elkaar eens zijn. De rest van de filmcast zoals Kelly Macdonald proberen de twee dan te helpen met de missie in detail uit te werken en de vriendschap tussen de twee in balans behouden, zodat de missie niet verkeerd beëindigt.