De Libi

De Libi (2019)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

De Libi is een nieuwe komedie drama geregisseerd en deels geschreven door Shady El-Hamus. Dit is de eerste bioscoopfilm die hij heeft geregisseerd en heeft hiervoor verder alleen maar korte andere filmpjes geregisseerd.

De film gaat over drie vrienden, die bijna hun eindexamen hebben. Als ze de middelbare school fase in hun leven hebben afgesloten, willen ze in het echte leven er het beste van maken. Ze worden later door een paar meisjes uitgedaagd om hun te ontmoeten in de exclusieve nachtclub Jimmy Woo, waar rapper Hef optreedt. De drie vrienden gaan de uitdaging aan en moeten nu door geheel Amsterdam naar een manier zoeken om in deze exclusieve club naar binnen te kunnen gaan en de meiden daar te ontmoeten. Dit zou wel ten kosten kunnen gaan van hun eindexamenresultaten, maar als ze de uitdaging niet succesvol volbrengen, kan hun dit weer in een slecht daglicht zetten tegenover de meiden.

Shady El-Hamus heeft deze film wat geïnspireerd op het leven van Bilal Wahib, die zo eigenlijk een filmversie vanzelf speelt. Deze film speelt zo leuk in op de actualiteit waar de meeste jongeren zich wel aan kunnen relateren. De film speelt ook goed in op hoe zwaar de wereld kan zijn voor mensen van een multiculturele afkomst. Verder is de film gevuld met verschillende komische momenten waar een jonger publiek wel van kan genieten. Voor oudere kijkers of mensen die bekend zijn met andere Nederlandse komedies kunnen deze komische momenten wel wat voorspelbaar of wat flauw overkomen zoals drugs of verdere schuine humor. In de film wordt ook veel in de taal van de jeugd gesproken. De jeugd zelf zal waarschijnlijk alles wel kunnen volgen, maar oudere mensen kunnen misschien de volledige film zo niet helemaal volgen of duidelijk begrijpen.

De film geeft je als kijker wel een soort rondtoer door Amsterdam. Zo komen er wel wat bekende locaties en gebouwen in de film naar voren. Deze rondtoer komt dan wel vanuit het oogpunt van jongeren naar voren, waardoor hun belevingen voor oudere kijker wel wat onbekend of als wat anders kan overkomen.

Bilal Wahib, Daniel Kolf en Oussama Ahammoud komen in de film geloofwaardig over als vrienden. Alle drie hebben ze ook in de tv-serie Mocro Maffia gespeeld waar deze film wel een beetje op lijkt alleen dan als tiener versie van deze serie. Ook lijkt het verhaal van deze film wat op de Amerikaanse reality-tv-serie Love & Hip Hop: Atlanta, die zich ook concentreert op beginnende, meer onbekender of kleine onbekende hiphop artiesten in de jongere wereld.