The Good Terrorist
Voor het eerst mag de terrorist zichzelf eens uitleggen en dat geeft voer voor discussie.
play

4,9 details

  • 79 Min
  • Documentaire
  • Nederland
79 Min Nederland

Documentairemaker Robert Oey onderzoekt de wereld van het moslimterrorisme en de ambigue houding van het Westen tegenover homegrown terrorism. Jason Walters en Nouredine El Fahtni zijn als jonge jongens lid van de Nederlandse Hofstadgroep. Inmiddels zijn ze ex-terrorist; de een waarschuwt tegen radicalisering, de ander herdoopt tot familieman. Is er zoiets als een goede terrorist?

Regie
Robert Oey
Release
26.03.2019
Release NL
27.06.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Robert Oey | Cast: Jason Walters, Nouredine El F., e.a. | Speelduur: 79 minuten | Jaar: 2019

Is het mogelijk om als extremist te deradicaliseren? Voormalig lid van de Hofstadgroep Jason Walters gooide destijds bij zijn arrestatie een handgranaat naar een politieagent. Hij kreeg vijftien jaar gevangenisstraf. Tijdens zijn jaren in de Terroristen Afdeling van de Penitentiaire Inrichting Vught zwoer hij het islamisme af. In de documentaire The Good Terrorist vertelt Jason openhartig over wat hem ertoe bewoog voor de islam te willen strijden. Ook komen anderen aan het woord: juristen, sociaal werkers, ambtenarij en zijn gevangenisbewaarder.

Walters wordt volledig bij naam genoemd in de documentaire, maar komt niet herkenbaar met zijn gezicht in beeld. Elke keer als we hem van de voorkant zien, is er met digitale effecten een soort visnetpanty over zijn snoetje geanimeerd. Even is dat vreemd, maar gelukkig went het snel genoeg. The Good Terrorist is een film van pratende hoofden, waarbij wel veel andere beelden worden gebruikt om de interviews te ondersteunen. Het is in ieder geval meer dan een verlengd achtergronditem voor een tv-programma. Dat is deze filmmaker wel toevertrouwd.

videotrailers & clips