Kunst en wetenschap versmelten. Ontroerende documentaire maakt hersenafwijking absence-epilepsie begrijpelijk.
play

6,5 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Nederland
90 Min Nederland

Tijdens een absence, een korte hapering van het brein die vooral bij jongeren veel voorkomt, is er geen bewustzijn, stelt een hersenonderzoeker. Maar regisseur Maartje Nevejan werd dan juist overweldigd door vreemde beelden en sensaties. Vier jonge mensen met vergelijkbare ervaringen werden door de filmmaakster gekoppeld aan kunstenaars om te verbeelden waar zij naartoe gaan als ze even ‘weg’ zijn. In een zintuigelijke ontdekkingstocht naar de kracht én de beperking van het menselijke voorstellingsvermogen, vervlecht Nevejan persoonlijke verhalen en wetenschappelijke bevindingen met het werk van kunstenaars als Anish Kapoor. Een ontrafeling van een bewustzijnsverstoring leidt naar de raadselen van het universum en van het menselijke bestaan.

Alt titel
Are You There?
Regie
Maartje Nevejan
Release NL
20.06.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Maartje Nevejan | Cast: Maartje Nevejan, Abel Jansma, Anish Kapoor, e.a. | Speelduur: 127 minuten | Jaar: 2019

Als kind moest regisseur Maartje Nevejan aan een EEG-apparaat. Haar vader wist zeker dat de momenten waarop zij even op tilt leek te staan niet normaal waren. Met de elektroden op haar hoofd bleek wat er aan de hand was. Ze lijdt aan absence-epilepsie. Een paar seconden lijkt ze helemaal van de wereld en daarna gaat ze weer door alsof er niets aan de hand is. Jaren later kreeg haar zoon Abel dezelfde diagnose. Nu ook hij bijna volwassen is, grijpt ze de kans aan om over deze aandoening een documentaire te maken, het bijzondere Ik Ben Er Even Niet.

Absence-epilepsie ontstaat net als andere vormen van epilepsie door een kortsluitinkje in de hersenen. Nevejan volgt nog een aantal anderen die aan deze hersenafwijking lijden. Hoe ze meedoen aan medisch onderzoek en aan een speciaal kunstproject - If You Are Not There, Where Are You? - dat in schilderijen en beelden vangt wat iemand tijdens zo'n absence ongeveer meemaakt. Toepasselijk, want als kind zei Abel toen hij een bepaald kunstobject zag: "Zo voelt het!" En Maartje Nevejan wist meteen precies wat hij daarmee bedoelde. Kunst kan soms zichtbaar maken wat onbeschrijflijk is, de gaten invullen waar de taal van de wetenschap net niet toereikend is. En het beschrijven is onvermijdelijk raar.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Ik ben er even niet

acties