Spiral

Spiral (2021)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Spiral: From the Book of Saw is geregisseerd door Darren Lynn Bousman, die al eerder andere films van de filmserie heeft geregisseerd.

De film gaat over rechercheur Ezekiel “Zeke” Banks (Chris Rock), die dankzij het succes van zijn vader Marcus (Samuel L. Jackson), als gewaardeerde politieveteraan zelf minder serieus wordt genomen als agent. Om zichzelf te bewijzen probeert hij samen met zijn nieuwe onervaren partner William Schenk (Max Minghella) de zaak van een mogelijk nieuwe Jigsaw copycat killer op te lossen. Hiervoor moeten ze samen een bloederig mysterie zien op te lossen voor er meer mensen slachtoffer worden van de martelmethodes van deze mysterieuze moordenaar.

Het idee voor deze nieuwe Saw film komt van Chris Rock, die als fan van de serie met een idee naar de filmstudio ging en uiteindelijk een deal kon sluiten voor het maken van deze film. Zo is deze film door en fan voor fans gemaakt.

Het probleem van de film is dat het geregisseerd en geschreven is door mensen, die al eerder aan een Saw film hebben gewerkt. Zo komt de film vertrouwd, maar ook bekend over. De grootste verandering van deze film is dat het vooral vanuit het oogpunt van de onderzoekende rechercheur verteld wordt en wordt aangevuld door flashbacks. Zo gaat voor fans van de Saw films het aspect van hoe de mensen die vast zitten in verschillende gevaarlijke Jigsaw vallen wat verloren. Ondanks dat sommige van deze nieuwe vallen wel creatief bedacht zijn, komen andere wat bekend over. In de eerdere Saw films zijn de vallen wel wat creatiever bedacht en ook beter uitgelegd. Voor fans zitten er wel wat terugblik momenten in de film naar eerdere Saw films, maar met de meeste wordt verder helaas weinig gedaan.

De film wordt ook wat voorspelbaar verteld. Het raden van de identiteit van de Jigsaw copycat killer, is ondanks dat ze je op dwaalsporen proberen te zetten toch nog gemakkelijk te raden. De copycat killer gebruikt ook meer eigen methodes, waardoor gebruik van bekende dingen uit eerdere Saw films verloren gaan. Deze copycat komt ook minder rechtvaardig over dan de originele Jigsaw killer.

Met de casting van Chris Rock een acteur die meer bekend is van rollen in komedie films, is het even wennen om hem als serieuze rechercheur te zien in een bloederige horror film. Op een goed begin na komt zijn personage verder niet zo passend over in de film. Naast Chris Rock speelt Samuel L. Jackson ook een leuke, kleine rol in de film. Ondanks dat hij op zijn eigen manier voor wat leuke momenten in de film zorgt, krijgt hij verder weinig om mee te werken.