Hoe is het om op te groeien in communistisch Estland? Nationalisme, macht en menselijkheid door de ogen van een kind.
play

7,2 details

  • 99 Min
  • Drama
  • Estland
99 Min Estland

The Little Comrade is een indrukwekkende film die de jaren vijftig in Sovjet-Estland vanuit een uniek perspectief in beeld brengt. Het verhaal is gebaseerd op twee autobiografische romans van Leelo Tungal, een geliefd auteur in Estland.

Alt titel
Seltsimees laps
Regie
Moonika Siimets
Cast
Yuliya Aug, Juhan Ulfsak, Maarja Jakobson, Argo Aadli, Tambet Tuisk, Tarmo Song, Helena Maria Reisner, Maria Avdjushko, Indrek Taalmaa, Sandra Uusberg, Anna Sergejeva, Aarne Soro, Kadri Rämmeld, Hilje Murel, Carmen Mikiver.
Release
23.03.2018
Release NL
11.07.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Moonika Siimets Cast: Helena Maria Reisner (Leelo), Tambet Tuisk (Feliks), Eva Klemets (Helmes), Yuliya Aug (Ljudmilla), Juhan Ulfsak (Paul Varik), Lembit Peterson (Vanaisa), Maria Avdjushko (Makajeva), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2018

Kleine Leelo blijft alleen achter met haar vader, wanneer moeder Helmes naar een werkkamp in Siberië is gestuurd. Mams zou als leerkracht haar klas Estse volksliederen hebben geleerd en dat is verboden onder de ijzeren vuist van het Sovjetregime. Want hoe kun je nou loyaal zijn aan Stalin als je te veel bezig bent met van die regionale quatsch? Voor Leelo is het niet zo helder wat de volwassenen allemaal bekokstoven. Ze denkt vooral dat haar moeder terugkeert als ze zich maar gedraagt als een goede kleine kameraad. En vader Feliks is eigenlijk maar verloren als alleenstaande ouder, dus mag Leelo bij haar grootouders logeren.

De politieke wereld is per definitie gestoeld op een waslijst aan afspraken tussen mensen die helemaal niet zo logisch zijn voor een jeugdig individu. Onder een onderdrukkend regime, waar een deel van de volwassenen het met die 'afspraken' eens is, is het alleen nog maar moeilijker. In The Little Comrade draait het allemaal om macht, gezien door ogen die te jong zijn om te begrijpen wat er aan de hand is. Dat principe is wel eens beter uitgevoerd, maar dat maakt deze film er niet minder genietbaar op. Helena Maria Reisner is uitstekend gecast als het onschuldige vehikel waarmee commentaar wordt gegeven op de sores waar de volwassenen zich in storten.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Little Comrade

acties