La promesse de l'aube
Deze tweede, overvolle verfilming van Romani Gary's autobiografie is vooral interessant door de interactie met diens moeder.
play

6,7 details

  • 131 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Romantiek
  • Oorlog
  • Frankrijk
  • België

Romain Gary (Raffoul als negen-jarige/Haudepin als vijftien- jarige/Dayan als 25-jarige) is een onwettig kind van het Russisch filmidool van de zwijgende film, Mosjoukine (Dassin) en een tweedeplans-actrice (Mercouri) die zich om haar zoon opwerkt op de maatschappelijke ladder en zelfs visa voor Frankrijk loskrijgt. Als puber en jonge volwassene kost het hem grote moeite om onder haar bezitsdrang uit te komen. De autobiografische roman werd door Dassin (die zelf een leuke karikatuur van Mosjoukine speelt) tot vehikel voor Mercouri gemaakt die de dramatische kansen van haar rol zó ongeremd aangrijpt dat niet alleen haar filmzoon maar ook de toeschouwer het er benauwd van krijgt. Naar het boek van Romain Gary.

Alt titel
Promise at Dawn
Regie
Eric Barbier
Cast
Catherine McCormack, Jean-Pierre Darroussin, Charlotte Gainsbourg, Didier Bourdon, Pierre Niney, Zoe Boyle, Nemo Schiffman, Finnegan Oldfield, Lou Chauvain, Pawel Puchalski, Emiliano Suarez, Alberto Maneiro, Preciado Rodriguez, Katarzyna Skarzanka, Marta Klubowicz.
Release
14.10.2017
Release NL
01.08.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Eric Barbier | Cast: Pierre Niney (volwassen Romain Gary), Charlotte Gainsbourg (Nina Kacew), Némo Schiffman (Romain als puber), Pawel Puchalski (jonge Romain), Didier Bourbon (Alex Gubernatis), Jean-Piette Darroussin (Zaremba), Catherine McCormack (Lesley Blanch), e.a.| Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2017

Op 2 december 1980 overleed op zesenzestigjarige leeftijd de Joodse Romain Gary aan de gevolgen van zelfdoding. De in Oost-Europa geboren Gary was een man van vele kwaliteiten. Niet alleen was hij een succesvol schrijver en vertaler; hij was tevens diplomaat, gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlog en regisseur van twee speelfilms. Bij zijn overlijden liet Gary een briefje achter waarin hij opbiechtte tevens schuil te gaan achter het pseudoniem van auteur Émile Ajar.

Eén van de beroemdste werken van de als Roman Kacew geboren Gary is het autobiografische La Promesse de l'Aube (De Belofte van de Dageraad) dat in 1970 al eens werd verfilmd. Het boek legde vooral de nadruk op de ingewikkelde, haast verstikkende relatie die de schrijver onderhield met zijn van oorsprong Russische moeder. Als enig kind was hij alles voor zijn moeder, die dan ook moeite had hem los te laten. Niet alleen op zijn weg naar volwassenheid, maar ook toen hij en zijn tijdgenoten afstevenden op de Tweede Wereldoorlog die het levens van veel Europeanen ingrijpend zou veranderen.

videotrailers & clips