The Green Fog (2017)

7,1 details

  • 63 Min
  • Mystery
  • Verenigde Staten
63 Min Verenigde Staten

In de proloog van The Green Fog wordt een wijzerplaat weergegeven die wordt omgedraaid van "Praten" naar "Luisteren". In een studio-bioscoop wordt een man in handboeien onder schot gehouden terwijl hij de beelden op het scherm bekijkt. Een kaart is te zien, met een vinger wijzend naar San Francisco. Verslaggevers staan voor een gebouw, klaar om nieuws te brengen via de luidspreker; het publiek wacht in angst. De Golden Gate Bridge verschijnt, badend in groen licht; een storm ontspringt, de steile straten van de stad zijn volledig verlaten. De structuur van deze film van Guy Maddin, Galen Johnson en Evan Johnson is een eerbetoon aan Vertigo van Hitchcock: een duizelingwekkende verzameling film- en tv-beelden, zowel bekend als onbekend, allemaal uit de Bay Area. Uit deze schat aan gevonden materiaal hebben de makers een filmische fantasie gecreëerd

Regie
Evan Johnson
Galen Johnson
Guy Maddin
Release
16.04.2017
Release NL
08.08.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Guy Maddin, Galen Johnson, Evan Johnson | Speelduur: 63 minuten | Jaar: 2017

Vertigo kreeg dit decennium het label 'beste film allertijden' opgeplakt, door bovenaan te eindigen in de toplijst van het Britse filmblad Sight & Sound, dat elke tien jaar filmmakers en critici peilt. Alfred Hitchcocks film uit 1958 werd destijds matig ontvangen, maar groeide later uit tot een van zijn meest geprezen films. Het verhaal over obsessie en liefde in San Francisco en de meesterlijke manier waarop Hitchcock dat filmde biedt nog steeds inspiratie voor filmkijkers en filmmakers. Dat blijkt wel uit The Green Fog, waarmee Guy Maddin en de broers Galen en Evan Johnson een ode brengen aan Vertigo die geheel bestaat uit oude beelden uit films en televisieseries.

Deze techniek is niet uniek. Joe Dante, regisseur van onder andere Gremlins en Small Soldiers, maakte ooit de film The Movie Orgy door oude filmbeelden aan elkaar te monteren. In Final Cut: Ladies & Gentlemen presenteerde Hongaarse filmmaker Gyorgy Palfi (Taxidermia) het ultieme filmische heteroseksuele liefdesverhaal, door beelden van mannen en vrouwen uit honderd jaar filmgeschiedenis aan elkaar te plakken. Het is ook een populaire techniek om (vaak kortere) video-essays te maken op internet (of in de kunstgalerij), al dan niet van commentaar voorzien. Door bestaande beelden naast en tegenover te zetten ontstaan nieuwe gevoelens, verbanden en betekenissen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Green Fog

acties