The Matrix Resurrections (2021)

It's been another life, beyond the one...

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

The Matrix Resurrcetions is de nieuwste film uit de Matrix filmserie en is geregisseerd, deels geschreven en geproduceerd door Lana Wachowski, die samen met haar zus de verdere Matrix serie bedacht heeft.
In de film leeft Thomas Anderson (Keanu Reeves) gewoon zijn leven, maar voelt toch dat er iets niet helemaal klopt. Wanneer hij in contact komt met Bugs (Jessica Henwick) krijgt hij de kans om uit zijn illusie te ontsnappen en weer als Neo door het echte leven te gaan. Hiervoor moet hij dan samen met oude bekenden, waarvan sommige in een andere vorm zijn de sterkere vorm van de Matrix weer zien te stoppen.
Het maken van een nieuwe Matrix film was eerste alleen een idee bij de Wachowski’s, maar voor een lange tijd leek het hun beide beter om de filmserie bij een trilogie te houden. Lana Wachowski had later wel ideeën om verder met de filmserie te gaan, om een remake van de serie door de filmstudio te voorkomen. Verder is ze door persoonlijke redenen ook teruggekomen bij de serie, maar haar zus Lilly wilde om dezelfde rede niet meedoen met deze vierde film.
Ondanks dat ze een remake van de serie probeerde te voorkomen, komt deze vierde film toch grotendeels over als een remake. Ze maken namelijk veel gebruik van oude eerdere gebruikte aspecten in deze film. Zo komt de film naast interessante ideeën toch als bekend en niet creatief over. Voor een betere en meer vermakelijke film kun je eigenlijk gewoon beter de eerste Matrix terugkijken. De film kan zelf als bekend overkomen door het gebrek aan originele ideeën of verhaallijnen. Het enige nieuwe in de film is dat er gebruik wordt gemaakt van metahumor, maar dit komt grotendeels niet passend over in de film. Als kijker kun je hierdoor zelfs wat uit de film gehaald worden.
Vergeleken de eerste Matrix valt deze nieuwe film ook wel tegen, want de eerste Matrix was echt een revolutionaire film voor de filmwereld en heeft dit verder erg verandert en beïnvloed. Na 22 jaar is het dan jammer om te zien dat ze verder met weinig nieuws zijn gekomen en deze film zo meer overkomt als een standaard film. Ondanks dat de filmwereld meer digitale is geworden en deze film op een verbeterde manier is vastgelegd mist de film toch bijzondere kanten met speciale effecten. Sommige effecten lijken door de populariteit van gebruikt van speciale effecten in films zelf wat minder realistische vergeleken andere moderne films.
Ondanks dat het leuk is om Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss weer terug te zien in hun bekende rollen, krijgen ze verder weinig nieuws om mee te werken en kunnen zo ook wat herhaaldelijk overkomen. Jessica Henwick komt het beste naar voren in deze film als een nieuw en origineel personage, die de oude bekenden weer van de Matrix probeert te redden. Andere bekende personages keren ook terug in dit vervolg, maar worden door andere acteurs gespeeld. De bekende acteurs die deze personages in voorgaande delen hebben gespeeld, konden door drukke schema’s helaas niet terugkomen voor deze vierde film. Vervangende acteurs zoals Yahya Abdul-Mateen II en Neil Patrick Harris weten hun vervangende rollen op een goede eigen manier neer te zetten in de film. Helaas komen ze niet in de buurt van hoe de personages eerder in de Matrix serie naar voren zijn gekomen. Jonathan Groff doet zelf helaas weinig origineels voor zijn vervangende rol en lijkt de acteur die de rol in voorgaande film speelde, haast alleen te kopiëren. Voor fans kunnen deze nieuwe gezichten bij de bekende personages wel even wennen zijn, maar op een enkele vervanger na komen ze gelukkig niet hinderlijk over.