The Swallows of Kabul
Intrigerende en indringende animatiefilm over hoe de taliban eind jaren negentig het dagelijkse leven beïnvloeden.
play

7,3 details

  • 81 Min
  • Animatie
  • Frankrijk
  • Luxemburg
  • Zwitserland
81 Min Frankrijk

Zomer 1998. Terwijl Kaboel in puin ligt, gaat het dagelijks leven in de door de Taliban bezette stad door. Mohsen en Zunaira zijn jong en verliefd. Ze geloven, ondanks alles, in een betere toekomst. Ondertussen worstelen de oudere en minder hoopvolle Atiq en Mussarat met eigen problemen: hij als sceptische gevangenisbewaker, zij met een ongeneeslijke ziekte. Onverwacht kruisen de paden van de twee koppels elkaar als Zunaira in de gevangenis belandt waar Atiq, met gevaar voor eigen leven, besluit haar te helpen.

Alt titel
Les hirondelles de Kaboul
Regie
Zabou Breitman
Eléa Gobbé-Mévellec
Cast
Jean-Claude Deret, Hiam Abbass, Simon Abkarian, Michel Jonasz, Pascal Elbé, Antonin Chalon, Swann Arlaud, Sébastien Pouderoux, Zita Hanrot, Laurent Natrella, Serge Bagdassarian, Xavier Guelfi, Idir Chender, Karim Tougui.
Release
16.05.2019
Release NL
26.09.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Zabou Breitman en Eléa Gobbé-Mévellec | Cast (stemmen): Swann Arlaud (Mohsen), Zita Hanrot (Zunaira), Simon Abkarian (Atiq), Hiam Abbass (Mussarat), Jean-Claude Deret (Nazish), e.a.| Speelduur: 81 minuten | Jaar: 2019

Dat animatiefilms vooral of misschien alleen maar voor kinderen zijn bedoeld is gelukkig verleden tijd. Volwassenen laten zich net zo makkelijk meevoeren in de fantasiewereld van animatiefilms. In Japan is anime al jarenlang de ultieme ontsnappingsmogelijkheid voor de hardwerkende klasse. De realistische animatiefilm dient een ander doel, maar komt ook steeds meer tot wasdom. Zoals animatiegrootmeester Hayao Miyazaki al jaren verkondigt, is animatie slechts een middel om een verhaal te vertellen, niet een doel op zich.

Dat neemt niet weg dat de animatiefilm nog steeds wel een weg te gaan heeft. Vele volwassenen beschouwen het medium als ondergeschikt. Het Franse animatiedrama The Swallows of Kabul doet een hele goede poging om die status te doorbreken. In de realistische trant van het Israëlische Waltz with Bashir en met knipogen naar het Iraanse tienerdrama Persephone is dit veel meer dan 'maar een animatiefilm'.

videotrailers & clips