A Fool's Paradise
Door het beperkte perspectief in deze documentaire blijft de beloofde boeiende bredere blik uit.
play

4,8 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Nederland
  • Zuid-Afrika
90 Min Nederland

Een filmische road-trip door Zuid-Afrika. Als een Zuid-Afrikaans-Nederlandse filmmaker stelt Saskia Vredeveld zich de vraag: 'Ben ik een racist geworden, omdat ik ben opgegroeid in een racistisch land?' Daarom begint ze aan een reis, van Kaapstad naar het hart van Zuid-Afrika, naar de steden waarvan de 'blanke' namen op het punt staan om van de kaart te worden gewist, zoals Amsterdam en Rotterdam. Welke tegenstrijdige gevoelens heeft ze ten opzichte van haar land? Is er nog steeds een toekomst voor de blanken in het nieuwe Zuid-Afrika?

Regie
Saskia Vredeveld
Release
30.09.2019
Release NL
17.10.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Saskia Vredeveld | Cast: Saskia Vredeveld e.a. | Speelduur: 78 minuten | Jaar: 2019

A Fool's Paradise is een interessant egodocument, of liever gezegd: een egodocument waarin interessante vragen gesteld worden die veel verder gaan dan het ego van filmmaakster Saskia Vredeveld. En daar wringt de schoen: het blijft uiteindelijk een egodocument, de beloofde boeiende bredere blik blijft uit. Vredeveld lijkt haar persoonlijke perspectief te gebruiken voor een portret van de Zuid-Afrikaanse samenleving, maar houdt het uiteindelijk toch geheel bij haarzelf.

Saskia Vredeveld is een Nederlandse die opgroeide in een nog door apartheid gescheiden Zuid-Afrika. Haar jeugd in Zuid-Afrika was idyllisch, en ze herinnert zich het land als vreedzaam en mooi. Dat de verschillende bevolkingsgroepen op basis van ras apart van elkaar leefden leek haar als kind heel normaal. Pas toen haar ouders op haar zeventiende besloten terug naar Nederland te migreren, kwam ze erachter dat de zwarte bevolking daar andere ideeën over had, dat er al jaren een strijd gaande was en dat daardoor Zuid-Afrika internationaal een zeer slechte reputatie had.

videotrailers & clips