Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

De Belofte van Pisa is een nieuwe drama film geregisseerd door Norbert ter Hall, de regisseur van Monte Carlo. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mano Bouzamour.

De film gaat over de Nederlands-Marokkaanse Sam (Shahine El-Hamus). Hij probeert het te maken op een elite muziekacademie. Sam kan geen muzieknoot lezen, maar weet toch hoe hij trompet moet spelen. Sam zijn broer Mo (Mahfood Mokaddem) zit in de gevangenis voor het plegen van een bewapende overval. Sam heeft zijn broer belooft om zijn diploma te halen.
Op zijn opleiding heeft Sam het als enige leerling van Marokkaanse afkomst moeilijk, omdat de strenge leraar en zijn medeleerlingen hem niet serieus nemen. Sam probeert zichzelf en zijn muziektalent te bewijzen aan de rest van de opleiding. Zo weet hij de aandacht te trekken van Annelies (Olivia Lonsdale) en krijgt een relatie met haar. Zo probeert hij zich op de opleiding en zijn relatie te concentreren, maar hij probeert ook onderzoek te doen of zijn broer wel terecht vastzit.

Regisseur Norbert ter Hall maakt met deze film een comeback als regisseur van bioscoopfilms. Sinds 2013 heeft hij geen bioscoopfilm meer geregisseerd, maar zich meer beziggehouden met tv films en series. Toch weet hij te voorkomen dat deze film een standaard multicultureel drama wordt.
Hij maakt van deze film een soort mix van elementen uit Hollywood films Good Will Hunting en Whiplash. In tegenstelling van deze films concentreert de film zich helaas niet op een verhaallijn, want deze film gaat zowel over iemand die probeert door te breken in de muziekwereld, zijn cultuur probeert te blijven respecteren, een relatie probeert te onderhouden en zijn criminele broer probeert te helpen. Norbert ter Hall weet de verschillende elementen wel goed naast elkaar te zetten, maar sommige elementen komen zowat over als extra en wat overbodige momenten in de film. De film was wel wat beter verlopen als deze onnodige extra's weggelaten waren uit de film.

Shahine El-Hamus zet goed werk neer in de hoofdrol. Door de verschillende elementen in de film moet zijn personages zich soms op een andere manier gedragen. Zo komt hij op verschillende acteer manieren naar voren, maar in de elementen die wat onnodig in de film zitten, valt wel te zien dat hij daar ook wat minder in overkomt. Shahine El-Hamus kon in de drie maanden die hij had niet leren om zo professioneel trompet te spelen als zijn personage in de film. De scenes waarin zijn personage trompet speelt, zijn dus allemaal geacteerd. Ondanks dat deze scenes geacteerd zijn, komen ze wel geloofwaardig over. Samen met Olivia Lonsdale weet hij hun relatie in de film ook goed over te brengen. De twee hebben samen een goede chemie.