Snelweg NL (2019)

Hoe dood jij de tijd als je in de file staat? Grote kans dat je dat ook gaat doen tijdens deze documentaire.
play

6,2 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Nederland
90 Min Nederland

Snelweg NL is een poëtische en schurende roadmovie over de intrigerende en fascinerende wereld op en aan de snelweg. Een cinematografische ode aan de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur in Nederland. Of toch een aanklacht tegen een allesoverheersende woekering?

Regie
Ben van Lieshout
Release
29.09.2019
Release NL
10.10.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Ben van Lieshout | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2019

Wat wordt vaak genoemd als een grote verdienste van het Romeinse Rijk, een van de belangrijkste prestaties van Napoleon Bonaparte en dat ene goede dingetje dat Adolf Hitler ook heeft gedaan? Grote verbindingswegen, die verre oorden aan elkaar linken. Nederland is een klein land, bezaaid met woonkernen, groot en klein. Als een web daartussen liggen talrijke asfaltverbindingen. De lange stroken vormen een extreem dicht netwerk, dat de lappen van de deken doorkruist. Kortom, de snelweg is eigenlijk best belangrijk.

En wat werkt nou beter om de continue mobiliteit vast te leggen dan film, een medium van beweging? Snelweg NL is een ambitieuze documentaire, waar duidelijk veel manuren in zijn gestoken. De totale tweeënhalf duizend kilometer aan snelweg in Nederland lijkt wel te zijn bereisd om de vele beelden te verzamelen die een verhaal vertellen. En er is een diversiteit aan Nederlanders gevolgd en bevraagd over wat deze verbindingswegen in hun levens betekenen.

videotrailers & clips