Atlantique (2019)

Every love story is a ghost story.

Prachtig magisch-realistisch sprookje over de vrouwelijke achterblijvers van de vluchtelingen uit Senegal.
play

7,4 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Romantiek
  • Frankrijk
  • Senegal
  • België
106 Min Frankrijk

In een voorstad van het Senegalese Dakar lijkt de jonge liefde tussen Ada en Souleiman zonder zorgen. Maar achter de sluier van verliefdheid gaat een sombere toekomst schuil. Ada staat op het punt met een andere man te trouwen, van wie ze niet houdt. En Souleiman besluit met een groep bouwvakkers, die al maanden geen loon heeft ontvangen, het land via de oceaan te verlaten op zoek naar een betere toekomst. Een aantal dagen na het vertrek van de jongens verstoort een plotselinge brand het huwelijksfeest van Ada en de meisjes uit de buurt worden door een mysterieuze koorts bevangen. Issa, een jonge politieman, gaat op onderzoek uit.

Alt titel
Atlantics
Regie
Mati Diop
Cast
Ibrahima Mbaye, Mariama Gassama.
Budget
$ 1.600.000
Release
16.05.2019
Release NL
13.02.2020
Release DVD
12.06.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Mati Diop | Scenario:: Mati Diop en Olivier Demangel | Cast: Mame Bineta Sane (Ada), Amadou Mbow (Issa), Ibrahima Mbaye (Moustapha), Nicole Sougou (Dior), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2019

Hoe vergaat het eigenlijk de achterblijvers in het thuisland van de jonge mannen die emigreren naar Europa voor een betere toekomst? Mati Diop onderzoekt deze vraag in haar indrukwekkende speelfilmdebuut. Een groep jonge Senegalese vrouwen ontdekt dat al hun geliefden besloten hebben om met een bootje de oversteek naar Europa te wagen. Voor de vrouwen die in Dakar achterblijven is dit een zware realiteit waar ze opeens mee om moeten leren gaan. Mati Diop creëert een prachtig modern sprookje waarin magie en sociaal realisme elkaar moeiteloos aanvullen.

Atlantique laat op verschillende vlakken zien hoe moeilijk het in Senegal voor een jonge vrouw kan zijn. Ada is smoorverliefd op Issa. Ada wordt echter uitgehuwelijkt aan de rijke Omar. Toch belemmert dit Ada niet om een affaire met Issa te hebben. Issa heeft ondertussen zijn eigen problemen. Hij werkt in de bouw, maar heeft samen met zijn collega's al drie maanden geen loon gekregen. Daarop besluiten Issa en zijn collega's naar Europa te vluchten voor een betere economische toekomst. Ada blijft hierdoor eenzaam achter terwijl ze gedwongen wordt om met Omar te trouwen. Als er tijdens de bruiloft brand wordt gesticht bij het huwelijksbed zien verschillende mensen Issa wegrennen. Dit roept bij Ada veel vragen op. Is Issa echt weer terug? Als hij terug is waarom zoekt hij dan geen contact? Een jonge rechercheur die de brandstichting onderzoekt probeert eveneens antwoord op dit soort vragen te krijgen.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Atlantique

acties