Sonja: The White Swan
Biografische film over Sonja Henie, de Noorse kunstschaatsster die in de jaren dertig de best betaalde Hollywood-actrice werd.
play

5,5 details

  • 113 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Noorwegen
113 Min Noorwegen

Waargebeurd verhaal over de Noorse Sonja Henie, één van de grootste kunstschaatssters ter wereld. Op drie opeenvolgende Winterspelen won ze Olympisch Goud met deze door haar “uitgevonden” sport. In 1936 vertrekt ze naar Hollywood waar ze de best betaalde Hollywood actrice werd. Het is het opmerkelijke verhaal van een fascinerende vrouw die er alles aan doet om in de spotlight te blijven staan.

Regie
Anne Sewitsky
Cast
Anneke von der Lippe, Hugh O'Conor, Aidan McArdle, Norma Sheahan, Pål Sverre Valheim Hagen, Valene Kane, Ine Marie Wilmann, Eldar Skar, Anders Mordal, Malcolm Adams, Gustavo Rojo, Clark Hill.
Release
25.12.2018
Release NL
31.10.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Anne Sewitsky | Cast: Ine Marie Wilmann (Sonja Henie), Valene Kane (Connie), Eldar Skar (Leif Henie), Anders Mordal (Wilhelm Henie), Anneke von der Lippen (Selma Henie) | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2018

Eind jaren dertig brak driemalig olympisch kampioene kunstschaatsen Sonja Henie door in Hollywood waar ze al snel een van de best betaalde actrices werd. Sonja: The White Swan vertelt het verhaal van de actrice die doorbreekt, maar toont ook haar duistere zwanenzang. Met name Henies teloorgang maakt deze film de moeite waard. Helaas zijn andere keuzes van de regisseur minder geslaagd en blijft de film erg hangen in de standaardclichés van een biografische verfilming.

Al in de jaren dertig hing een air van controverse rond de geroemde kunstschaatsster. Een van de grootste fans van Henie bleek namelijk Adolf Hitler. Tijdens de Olympische Spelen van 1936 bracht Henie zelfs de Hitlergroet aan de Duitse leider. Dit kwam Henie vooral in haar thuisland Noorwegen op veel kritiek te staan. Toch durfde men het in de Verenigde Staten aan om haar grote stadionoptredens te laten doen. Deze waren een groot succes en al snel bemachtigde Henie een filmcontract bij Twentieth Century Fox, waar haar films enorme kaskrakers werden.

videotrailers & clips