Mystify: Michael Hutchence
Muziekdocumentaire over frontman INXS raast maar wil te veel.
play

7,2 details

  • 102 Min
  • Documentaire
  • Australië
102 Min Australië

Never Tear Us Apart, Suicide Blond en Original Sin zijn maar enkele van de INXS hits, die voor een complete generatie muziekliefhebbers onderdeel van het collectieve geheugen zijn. De internationaal gerenommeerde frontman en songwriter Michael Hutchence was echter de laatste jaren voor zijn zelfgekozen dood in 1997 op heel andere vlakken een dankbaar onderwerp voor de roddelpers. Met Mystify bezorgt filmmaker Richard Lowenstein hem in zekere zin eerherstel met een krachtig en intiem portret van deze charismatische artiest.

Regie
Richard Lowenstein
Cast
Michael Hutchence.
Release
25.04.2019
Release NL
24.10.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Richard Lowenstein | Cast: Kylie Minogue (zichzelf), Michael Hutchence (zichzelf), Bono (zichzelf), Helena Christensen (zichzelf), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2019

Eind jaren tachtig was Michael Hutchence een charismatische superster en de drijvende kracht achter het wereldwijde succes van de Australische band INXS. Amper tien jaar na hits als Never Tear Us Apart, New Sensation en Suicide Blond, werd Hutchence dood in zijn hotelkamer gevonden. De documentaire Mystify, genoemd naar een andere hit van de band, probeert tot een verklaring te komen voor hoe het toch zo fout kon gaan met een man die alles mee leek te hebben. Belangrijk hiervoor lijkt het scheppen van orde in de chaos die het leven van Hutchence was. De film slaagt daar maar gedeeltelijk in.

De jaren tachtig zijn, met name in de muziekindustrie, een wolk van glitter, heroïne en glamour, waarin extravagante acts met een klassieke mix van seks en rock-'n-roll hele stadions vol gillende tienermeisjes wisten te krijgen. Zo ook INXS, en niet in de laatste plaats vanwege het ontwapenende charisma van frontman en vrouwenverslinder Hutchence. Een verlegen jochie, vertelt zijn moeder ons, tot hij het podium op mocht. Dan kwam er een performer van wereldklasse in hem naar boven. De beelden die over het scherm knallen bevestigen het. En knallen doet het, met name het eerste halfuur waarin regisseur en goede vriend Richard Lowenstein toont hoe INXS en Hutchence wervelend hun grootste successen eind jaren tachtig vieren.

videotrailers & clips