Burden (2018)

A young man's love affair puts him in deadly peril with the Southern community that raised him.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Burden is een nieuw drama geregisseerd en geschreven door Andrew Heckler. Dit is pas de eerste film die hij heeft geregisseerd en geschreven, want verder heeft hij meer als acteur gewerkt in de filmwereld.

De film speelt zich af in het jaar 1996 in South Carolina en gaat over Mike Burden (Garret Hedlund) een stil maar loyaal lid van de Ku Klux Klan. Wanneer Mike de alleenstaande moeder Judy (Andrea Riseborough) ontmoet en verliefd op haar wordt, probeert hij de Klan te verlaten. Om de Klan te kunnen verlaten, zoekt hij onderdak bij de Afro-Amerikaanse dominee Kennedy (Forest Whitaker) en zijn gezin. Dominee Kennedy probeert zelf vrede te behouden tussen de verschillende rassen. Nu moet hij eerst de thuissituatie in balans zien te houden tussen zijn gezin en een ex-lid van de Ku Klux Klan.

Andrew Heckler heeft het script van deze film al bedacht en geschreven in 1998. Later in 2018 heeft hij de film geregisseerd en verder in beeld gebracht. De film is nu pas uitgebracht, omdat er nog te weinig geld en productie van producers waren om de film echt goed te kunnen uitbrengen. Deze late productie is wel wat begrijpelijk, want het echte verhaal waar Mike Burden de Ku Klux Klan achter zicht probeert te laten, begint pas ergens midden in de film. Hiervoor krijg je als kijker meer te zien hoe Afro-Amerikanen en leden van de Ku Klux Klan met elkaar omgaan. Ondanks dat dit gedeelte van de film belangrijke informatie bevat is het toch wat onnodig om aan deze duidelijke berichten zoveel tij te besteden. Als Andrew Heckler wat minder tijd hieraan had besteed zou het begin van de film een wat minder langdradig gevoel hebben gehad.

Eenmaal in het midden van de film waar het verhaal echt begint, toont Andrew Heckler je als kijker ook de goede en slechte kanten van een ex-lid van de Ku Klux Klan en een Afro-Amerikaans gezin. Ook zie je hoe beide kanten elkaar wat veroordelen en eigenlijk elkaar lastig een tweede kans weten te geven. Zo speelt de film ook in op de actualiteit waar mensen nog steeds elkaar afmeten met de geschiedenis en culturen van hun verschillende rassen.

Het acteerwerk wordt in de film verder el goed gedaan. Garrett Hedlund en Forest Whitaker beide dragen ze de film als twee kanten van dezelfde munt. Andere grootte acteurs zoals Andrea Riseborough en Tom Wilkinson spelen meer kleine, maar wel belangrijke rollen in deze film.