Burden (2018)

A young man's love affair puts him in deadly peril with the Southern community that raised him.

Een KKK-lid krijgt een relatie met een vrouw die niet bepaald dol is op witte puntmutsen. Maar kun je die club ooit echt verlaten?
play

6,4 details

  • 117 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
117 Min Verenigde Staten

South Carolina, 1996. Mike Burden (Garrett Hedlund) is een zwijgzaam man en loyaal lid van de Ku Klux Klan. Maar hij verandert van gedachten wanneer hij verliefd wordt op de alleenstaande moeder Judy (Andrea Riseborough). Hij vlucht weg van de Klan en wordt opgenomen in het gezin van dominee Kennedy (Forest Whitaker), een idealistisch Afro-Amerikaans predikant die ernaar streeft om de vrede te bewaren. 'Burden' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Regie
Andrew Heckler
Cast
Forest Whitaker, Garrett Hedlund, Tom Wilkinson, Andrea Riseborough, Tess Harper, Anna Colwell, Usher Raymond, Jason Davis, Dexter Darden, Charles Green, Crystal R. Fox, Jeff Pope, Al Mitchell, Jessejames Locorriere, Austin Hébert, Tia Hendricks.
Release
21.01.2018
Release NL
23.07.2020
Release DVD
27.11.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrew Heckler | Scenario: Andrew Heckler | Cast: Garrett Hedlund (Mike Burden), Andrea Riseborough (Judy), Forest Whitaker (Reverend Kennedy), Tom Wilkinson (Tom Griffin), Usher Raymond (Clarence Brooks) e.a.| Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2018

Burden introduceert in zijn openingsfase een groep witte mannen van lage economische status uit South Carolina die je neerbuigend 'rednecks' zou kunnen noemen. Maar afgaand op deze openingsscènes is het nergens voor nodig zo'n beledigende term te gebruiken. Hoofdpersoon Mike Burden lijkt bijvoorbeeld best een geschikte kerel. Wanneer hij voor zijn werk bij alleenstaande moeder Judy spullen in beslag komt nemen vanwege de schulden waar haar ex-man haar mee heeft opgezadeld, weet Mike te regelen dat ze de televisie mag houden, zodat haar jonge zoontje zijn geliefde NASCAR-races kan blijven kijken. En in een oud leegstaand bioscooppand gaan Mike en zijn vrienden opgewekt aan de slag om er iets nieuws mee te doen. Harde werkers, zout der aarde; niets om op neer te kijken. En dan wordt ineens onthuld wat ze er hebben gevestigd: het Redneck-KKK-museum...

Want ja, klaarblijkelijk hebben deze mannen er geen enkele moeite mee zichzelf 'rednecks' te noemen. En de nieuwe functie van het pand impliceert dat ze ook niet terugdeinzen voor minstens zo beledigende termen voor mensen met een andere etniciteit. Hun interesse voor de Ku Klux Klan gaat overigens verder dan een hobby, want in de nachtelijke uren staan ze vol overtuiging onder witte kappen kruisen te verbranden. De lokale zwarte gemeenschap laat deze provocatie niet over zijn kant gaan en begint onder leiding van de activistische dominee Kennedy met vreedzaam doch luidruchtig protest. De uitbaters van het museum reageren daarop met wat lijkt op zuidelijke vriendelijkheid, maar wanneer de situatie lijkt te escaleren, wordt Mike direct met een geladen geweer op het dak van het museum gepositioneerd mocht de gelegenheid zich voordoen in het tumult de zwarte dominee neer te schieten.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Burden Nieuwsberichten