Martin Eden

Martin Eden (2019)

Een heerlijk klassiek verfilmde literaire klassieker waarbij hoofdpersoon en film ten onder gaan aan de eigen pretentie.
play

7,2 details

  • 129 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Italië
  • Frankrijk
  • Duitsland
129 Min Italië

Martin leidt als ongeschoolde zeeman een turbulent leven, totdat hij onverwacht Elena ontmoet, een verfijnde jonge vrouw. Gefascineerd door haar kennis en schoonheid wordt hij op slag verliefd. Om zich tot haar niveau op te tillen, besluit hij schrijver te worden en zo zijn arbeidersbestaan achter zich te laten. Martins honger naar kennis brengt hem echter in politieke kringen waar hij met steeds meer passie zijn eigen stem vindt. Al snel zit hij klem tussen persoonlijke ambities en zijn liefde voor Elena.

Regie
Pietro Marcello
Cast
Carlo Cecchi, Marco Leonardi, Pietro Ragusa, Luca Marinelli, Jessica Cressy, Vincenzo Nemolato, Carmen Pommella, Autilia Ranieri, Elisabetta Valgoi, Savino Paparella, Vincenza Modica, Giustiniano Alpi.
Opbrengst
$ 1.681.545
Release
02.09.2019
Release NL
21.11.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Pietro Marcello| Cast: Luca Marinelli (Martin Eden), Jessica Cressy (Elena Orsini), Vincenzo Nemolato (Nino), Carlo Cechhi (Russ Brissenden), e.a. | Speelduur: 129 minuten | Jaar: 2019

Martin Eden komt op veel vlakken over als een film van vroeger. De thematiek, dramatiek en cinematografie lijken afkomstig uit de ver vervlogen tijden van diep vorige eeuw. Geschoten op super 16mm, met zelfs voor Italiaanse begrippen overdreven dialogen en onder een soms verstikkende laag symboliek, spot deze boekverfilming doorlopend met moderne conventies. Daarvoor kun je soms het beste in Italië zijn.

Aan het boek waarop deze film is gebaseerd is echter niets Italiaans. Het is een Amerikaanse klassieker, inmiddels ruim een eeuw oud, van de schrijver en activist Jack London. Hoewel de film zich lijkt af te spelen in een iets moderner Italië, blijft de maatschappelijke problematiek die in het verhaal centraal staat ongewijzigd. Martin Eden is een arme en robuuste zeeman, ongeschoold en ongeletterd, die min of meer bij toeval in aanraking komt met de bekoorlijkheden van een hogere sociale klasse. Eén van die bekoorlijkheden heet Elena en zij inspireert hem uiteindelijk tot het leren schrijven.

videotrailers & clips