Cabaretkoningin Jasperina de Jong verdient duidelijk een documentaire, maar moet je daarvoor naar de bioscoop?
play

6,4 details

  • 86 Min
  • Documentaire
  • Nederland
86 Min Nederland

Jasperina de Jong (81) woont met haar hond in een bos, teruggetrokken. Ze heeft alles al zo vaak verteld: hoe ze als meisje al mooi kon zingen maar eigenlijk balletdanseres wilde worden, hoe Wim Kan haar niet aannam wegens gebrek aan talent. Dat bleek een vergissing: ‘Pien’ ging een glansrijke carrière tegemoet, schopte tegen heilige huisjes, was een feministe pur sang - kostwinner, de eerste met een one-womanshow. Maar had ze tijd genoeg voor haar gezin? En hoe ging ze verder na de dood van Eric Herfst, haar liefde, haar echtgenoot, mentor en regisseur?

Regie
Simone de Vries
Cast
Jasperina de Jong.
Release
30.09.2019
Release NL
07.11.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Simone de Vries Cast: Jasperina de Jong, Julia Herfst, Eric Herfst, Pelle Herfst, Guus Vleugel, Wim Sonneveld e.a. | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2019

Ze wilde eigenlijk alleen maar zingen, maar bracht de eerste 'onewomanshow' van Nederland en groeide uit tot een komisch podiummonster en een feministisch icoon. Jasperina de Jong verdient een documentaire. Dat maakt Jasperina: op eenzame hoogte met gemak duidelijk. De rechttoe-rechtane invulling is alleen niet zo bijzonder. Vooral de innemende en krachtige persoonlijkheid van De Jong maken het alsnog behoorlijk boeiend.

Jasperina de Jong maakte naam als lid van cabaretgroep Lurelei, en groeide al snel uit tot de ster van de show. De eerste jaargang dat ze meedeed trok ze alle aandacht naar zich toe. Haar solocarrière bracht nog meer succes, evenals haar rol in de musical My Fair Lady. En belangrijker nog: ze scoorde diverse hits met gewaagde liedjes, zoals Call Girl of die ene waarin ze verkleed als non zingt over het gebruik van marihuana. Als grande dame kroop ze in huid van een andere theatergrootheid van weleer, Fien de la Mar, en voor haar filmrol in Vroeger is Dood won ze een Gouden Kalf.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Jasperina: op eenzame hoogte

acties