The Trial (2018)

Historische beeldmateriaal van een schijnproces in de Sovjet-Unie: het had allemaal zo ontzettend boeiend kunnen zijn.
play

6,6 details

  • 125 Min
  • Documentaire
  • Nederland
  • Rusland
125 Min Nederland

In The Trial maakt Sergei Loznitsa gebruik van unieke archiefbeelden van de eerste showprocessen van Stalin en presenteert deze als een door een acteur geleide theatervoorstelling. Een voorstelling waarin openbare aanklagers, getuigen, verdachten en rechters tegen zichzelf liegen, tegenover het publiek én de wereld. De film registreert gebeurtenissen in de Pillar Hall van het State House of the Unions in Moskou in 1930, wanneer een groep van vooraanstaande economen en ingenieurs wordt aangeklaagd en beschuldigd van het beramen van een staatsgreep tegen de Sovjetregering.

Regie
Sergei Loznitsa
Cast
Andrei Vyshinsky.
Release
07.09.2018
Release NL
28.11.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Sergey Loznitza | Cast: Leonid Konstantinovitch Ramzin, Ksenofont Vasiliyevitch Sitnin, Aleksandr Aleksandrovitch Fedotov, Viktor Alekseevitch Laritchev, Ivan Andreevitch Kalinnikow, e.a. | Speelduur: 125 minuten | Jaar: 2018

De Oekraïense filmmaker Sergey Loznitsa vond filmbeelden uit 1930 in een archief, van een schijnproces van de Sovjet-Unie. Hij bewerkte ze zo dat ze er nu acceptabel uitzien, en monteerde er een documentaire van. Heel simpel idee eigenlijk. The Trial laat niet veel meer dan de rechtszaak zien, waarin een groep economen wordt terechtgesteld voor een poging om Josef Stalins bewind omver te werpen. Eigenlijk heel rechttoe, rechtaan. Aan het begin van de documentaire wordt niet eens vermeld om wat voor proces het gaat.

De economen en industriëlen die in de beklaagdenbank plaatsnemen zouden onderdeel zijn van de zogeheten Industriële Partij, die de val van de Sovjet-Unie beraamt. Ze proberen volgens de aanklager de economie instabiel te maken, en het land zodoende klaar te stomen voor een aanval van vijanden van buitenaf. Elke verdachte gaat het proces in met een bekentenis. Iedereen heeft na de voorafgaande verhoren een heel verhaal klaar, en de gaten die er nog zijn worden in de loop van de film allemaal ingevuld. Niemand gaat vrijuit, en de hele aanklacht is een berg lariekoek.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Trial

acties