Your Mum and Dad
Boeiende documentaire over hoe ons leven bepaald wordt door onze ouders en hun trauma's.
play

6,7 details

  • 75 Min
  • Documentaire
  • Nederland
75 Min Nederland

'They fuck you up, your mum and dad. They may not mean to but they do.' Het begin van dit gedicht van Philip Larkin raakt de kern van de vragen die Klaartje Quirijns stelt in haar nieuwe film. Twintig jaar geleden woonde ze in New York en begon ze haar vriend Michael Moskowitz op de meest intieme plaats te filmen: in de therapie kamer met psychoanalist Kirkland Vaughans. Na jaren dit proces te hebben vastgelegd, werd zij in 2012 door een diagnose in haar borst op een existentiële manier geraakt. Ze besloot de camera op zichzelf te richten, haar familie en een onbesproken trauma. In de film onderzoekt zij de krachtige dynamiek van haar eigen familierelaties en de manier waarop haar leven hierdoor is gevormd. Terwijl we worstelen met het heden, zijn we tegelijkertijd niet altijd bestand om met de trauma’s uit het verleden om te gaan. Deze film snijdt universele thema’s aan voor iedereen die zich afvraagt hoe je met familie, geheimen en het leven zelf om kan gaan.

Regie
Klaartje Quirijns
Cast
Klaartje Quirijns.
Release
02.10.2019
Release NL
02.10.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Klaartje Quirijns | Cast: Klaartje Quirijns, e.a. | Speelduur: 77 minuten | Jaar: 2019

Your Mum and Dad is vernoemd naar de openingszin van het gedicht This Be The Verse van Philip Larkin, die voluit luidt: 'They fuck you up, your mum and dad'. Met de titel is dus al meteen de toon gezet voor deze documentaire, waarin Klaartje Quirijns de invloed van haar vader en moeder op haar eigen leven, op haar als persoon en haar psyche onder de loep neemt. Een nooit eerder besproken trauma komt naar boven, en het verleden blijkt nog altijd een belangrijke rol in het heden te spelen in dit egodocument.

Klaartje Quirijns, documentairemaakster van onder andere The Dictator Hunter en Anton Corbijn Inside Out, stelt in Your Mum and Dad de vraag centraal: wat doen ouders hun kinderen aan, gewoon door ouders te zijn? Dit doet ze door op onderzoek uit te gaan naar haar eigen mysterieuze vader, en te kijken naar het effect van haar moeders verzwijgen van bepaalde familiekwesties op haar eigen leven. Nadat ze zelf in aanraking komt met haar eigen mortaliteit, gaat ze zichzelf existentiële vragen stellen over zichzelf als dochter én als moeder van twee.

videotrailers & clips