Wiren

Wiren (2018)

A deaf man seeking justice

Goede bedoelingen maken nog geen goede film.
play

6,1 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Suriname
105 Min Suriname

Wiren is doof. Zijn ambities brengen hem van het Surinaamse platteland naar de hoofdstad Paramaribo, waar hij op het Kennedy-internaat terechtkomt. Wanneer zijn aanmelding bij de universiteit jaren later wordt afgewezen, realiseert hij zich dat dove mensen niet dezelfde rechten en kansen genieten als horende mensen. Hij besluit gerechtigheid te zoeken door de regering te vervolgen, om die te dwingen zich te houden aan de Conventie van de Rechten van Mensen met een beperking. Dankzij de aandacht voor deze film heeft Wiren Meghoe, op wiens leven de film is gebaseerd, zijn droom toch verder kunnen nastreven en is hij in oktober 2019 toegelaten in Nederland op het Kentalis College in Groningen voor het voortgezet speciaal onderwijs.

Cast
Borger Breeveld, Pearl Brunings, Idi Lemmers, Hilkia Lobman.
Release
10.12.2018
Release NL
12.12.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Ivan Tai-Apin | Cast: Idi Lemmers (Wiren), Anthony Frazier (Dr. Young), Borger Breeveld (Dr. Emanuels), Gaby Treurniet (Lily), Pearl Brunings (rechter), Consuelo Denz (advocaat), Arseño Brand-Flu (gymleraar), Els Jap-a-joe (hoofdnon), Helianthe Redan (mevrouw Landbrug), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2018

Wiren is (deels) geïnspireerd op het levensverhaal van Wiren Meghoe, een dove Surinaamse jongen van inmiddels negentien jaar oud, die dankzij het succes van deze film zijn droom heeft kunnen verwezenlijken: naar het voortgezet onderwijs gaan. Omdat voor doven en slechthorenden de mogelijkheden tot scholing beperkt zijn in Suriname, moest hij de oversteek maken en kwam zo in ons kikkerlandje terecht. In Groningen om precies te zijn. Mooi verhaal, maar ondertussen is er in Wirens geboorteland nog altijd werk aan de winkel.

Zulke problematiek vraagt natuurlijk om een filmische aandachtschreeuw. Met Wiren zet producent-scenarist-regisseur Ivan Tai-Apin zijn eerste stappen in de filmwereld. Zijn debuut is een als dramafilm verpakte aanklacht tegen de Surinaamse rechtstaat. Je moet het maar aandurven om gelijk de eerste keer met zoveel bravoure naar buiten te treden. Toch zijn de beweegredenen van Tai-Apin om deze film te maken volkomen legitiem - Suriname heeft in 2017 nota bene een krabbel onder een VN-verdrag gezet, maar tot op heden zijn de gunstige bepalingen voor mensen met een (gehoor)beperking niet in het wetboek opgenomen. Iets met een kastje en een muur.

videotrailers & clips