nu in de bioscoop

De Slag Om De Schelde (2020)

Three young people in the middle of a war. Their choices differ, their goal is the same: freedom.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

De slag om de Schelde is een nieuw oorlogsdrama geregisseerd en deels geschreven door Matthijs van Heijningen Jr. Hij is bekend als regisseur van Red Rain en The Thing uit 2011.

De film speelt zich af in de provincie Zeeland in november 1944. Hier proberen de geallieerde met behulp van het Nederlandse verzet Nederland te bevrijden van nazi-Duitsland. De strijd op de Zeeuwse eilanden is lastig voor beide partijen. Het Zeeuwse meisje Teun (Susan Radder) ontdekt dat haar broer geheime informatie heeft die het verzet kan helpen in de strijd tegen de nazi's. Deze info bij het verzet krijgen lijkt en lastige taak, want ze weet niet wie ze kan vertrouwen in deze oorlog. In deze oorlog strijden de Nederlandse Brit William Sinclair (Jamie Flatters) en de door nazi onderdrukte Marinus van Staveren (Gijs Blom) tegen elkaar. De verschillende keuzes die deze drie jongeren nemen, kunnen goed gespeeld tot de Zeeuwse vrijheid leiden, of tot het verlies van de slag om de Schelde.

Deze film is de eerste Nederlandse film die door Netflix is geproduceerd. Zo is de tot nu de op een na duurste Nederlandse film geworden met een budget van 14 miljoen. De duurste Nederlandse film blijft de oorlogsfilm Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven.
Het verhaal van de film is geschreven door Paula van der Oest, die hulp heeft gehad van vijf anderen. Het uiteindelijke verhaal is ook gecontroleerd en aangepast door oude militairen, om ervoor te zorgen dat het verhaal correcte informatie bevat. De schrijvers hebben ervoor gekozen om van de film een mozaïekfilm te maken. Zo worden de verhaallijnen van de drie jongeren door elkaar gehaald. De verschillende verhalen springen veel door elkaar heen. Zo lijkt het soms of je drie verschillende films tegelijk zit te kijken. Door de film op zo'n manier te vertellen, verliest de film wel wat van zijn tempo en kan de film soms ook wat lastig te volgen worden. Voor een duidelijker verhaal hadden ze de film beter over een van de drie jongeren kunnen laten gaan, of Netflix had beter een tv-serie van de slag om de Schelde kunnen maken.

Het verhaal rond de slag om de Schelde bevat belangrijke en meer onbekende informatie, die de geallieerde nodig waren in hun strijd tegen nazi-Duitsland. Ondanks het belang van dit verhaal worden de gebeurtenissen van de slag om de Schelde toch meer overschaduwd door grotere Tweede Wereldoorlog gebeurtenissen in Nederland zoals de Slag om Arnhem of de Hongerwinter.

Netflix en de filmcrew hadden ook voor een betere regisseur kunnen kiezen zoals Paul Verhoeven, want hij heeft meer ervaring met het regisseren van een dure oorlogsfilm. Regisseur Matthijs van Heijningen heeft sinds de prequel van The Thing uit 2011 tien jaar al geen bioscoopfilm meer geregisseerd. Matthijs van Heijningen brengt de film vaak wel goed in beeld, maar dan meer bij de scenes van het personage van Susan Radder. Haar scenes komen meer over als een oorlogsspionage film. De scenes van de mannelijke hoofdpersonages spelen zich meer af in de echte oorlog, maar hier kiest de regisseur ervoor om in te zoemen op het hoofdpersonage. Zo worden de oorlog scenes wat onduidelijk, omdat je zo alleen mee krijgt wat het hoofdpersonage doet en niet de rest van zijn leger. De verdere oorlog scenes zijn wel goed in beeld gebracht, alleen komen deze wat bekend over vergeleken met andere oorlogsfilm zoals Saving Private Ryan of Zwartboek.

Het acteerwerk wordt goed gedaan door de filmcrew, maar door de keuze om de film als een mozaïekfilm te vertellen, krijgen de acteurs niet de tijd om hun personages echt goed te ontwikkelen. Susan Radder komt het best naar voren in de film. Internationale acteur Tom Felton bekend van zijn rol als Draco Malfoy uit de Harry Potter filmserie speelt ook een rol in deze film. Ondanks dat hij zij rol goed neerzet, krijgt hij verder niet veel te doen met zijn rol.