De Slag Om De Schelde

De Slag Om De Schelde (2020)

Three young people in the middle of a war. Their choices differ, their goal is the same: freedom.

Dure Nederlandse oorlogsfilm lost hoge verwachtingen eindelijk in.
play

6,9 details

  • 124 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Nederland
124 Min Nederland

November’44. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Alt titel
The Forgotten Battle
Regie
Matthijs van Heijningen Jr.
Cast
Susan Radder, Gijs Blom, Jamie Flatters, Tom Felton, Justus von Dohnányi, Jan Bijvoet, Hajo Bruins, Mark van Eeuwen, Theo Barklem-Biggs, Coen Bril, Scott Reid, Marthe Schneider, Joep Paddenburg, Vincent van den Berg.
Release
14.12.2020
Release NL
05.06.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Matthijs van Heijningen Jr. | Scenario: Paula van der Oest | Cast: Susan Radder (Teuntje Visser), Gijs Blom (Marinus van Staveren), Jamie Flatters (William Sinclair), Ronald Kalter (Dirk Visser), Tom Felton (Tony Turner), e.a. | Speelduur: 125 minuten | Jaar: 2020

Met man en macht werd er aan gewerkt om De Slag om de Schelde nog te laten verschijnen in 2020, het jaar dat vijfenzeventig jaar vrijheid groots gevierd moest worden. Eind december - daags voor de première was zelfs de eindmontage nog niet rond - leek het te gaan lukken, maar nieuwe coronamaatregelen gooiden roet in het eten. De vraag of de een-na-duurste film die ooit in Nederland werd geproduceerd (budget: veertien miljoen) de hoge verwachtingen kon waarmaken, bleef nog eventjes onbeantwoord.

Eerst wat historische context. In september 1944 werd havenstad Antwerpen al door de geallieerden bevrijd, maar de Scheldemonding bleef nog in Duitse handen, wat bevoorrading in de weg stond. Om de vaarroute naar de aanvoerhaven vrij te maken, moest een ongekend militair huzarenstuk uit de hoge hoed getoverd worden. De Slag om de Schelde die daarop volgde, is de grootste slag die op Nederlands grondgebied heeft plaatsgevonden en speelde bovendien een cruciale rol in het verloop van de oorlog. Een onderbelicht stukje vaderlandse geschiedenis kortom, dat erom schreeuwde verfilmd te worden.

videotrailers & clips

alle artikelen (8)

De Slag Om De Schelde Nieuwsberichten