A Land Imagined
Stijlvol, dromerig mysterie over de schaduwkant van Singapores verpoldering.
play

6,6 details

  • 95 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Frankrijk
  • Nederland
  • Singapore
95 Min Frankrijk

Lok, een oververmoeide rechercheur op de rand van zijn pensioen, onderzoekt in Singapore de verdwijning van een Chinese bouwvakker, nadat deze Wang plotseling niet meer op de bouwplaats verscheen. Lok en een collega duiken in Wangs leven om te achterhalen wat de man is overkomen. Daarmee betreden ze een voor hen onbekend deel van de stad: waar anonieme bouwvakkers in armoedige pensions leven, rondom eindeloze rijen hijskranen in de nacht. Het leger van onzichtbare, rechteloze en onderbetaalde migranten dat niettemin het nieuwe Singapore helpt verrijzen. In dit van perspectief wisselende speelfilmdebuut bezien zowel de eenzame arbeider als de Singaporese rechercheur de duistere kanten van deze boomingmetropool. Hoe (over)leven de gedesillusioneerde arbeiders hier? Hoewel de twee levens in dit neorealistische drama in noir-stijl ver uit elkaar liggen, hebben Lok en Wan ook iets gemeen: uitputtende slapeloosheid en heldere (dag)dromen over een ander bestaan.

Alt titel
Huan tu
Regie
Siew Hua Yeo
Cast
Yue Guo, Peter Yu, Xiaoyi Liu, Jack Tan, Ishtiaque Zico, Kelvin Ho, George Low, Andie Chen, Khalishan Liang.
Release
07.08.2018
Release NL
02.01.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Yeo Siew Hua | Scenario: Yeo Siew Hua | Cast: Peter Yu (Lok), Luna Kwok (Mindy), Liu Xiaoyi (Wang), Jack Tan (Jason), Ishtiaque Zico (Ajit) e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2018

Polders vinden we in Nederland zo gewoon en kenmerkend dat we een bekend politiek model ernaar vernoemd hebben. Het werkwoord polderen verwijst niet eens naar het creëren van een polder, maar naar het oplossen van problemen via overleg en compromis. Maar wat is een polder nou werkelijk? Is het meer dan een ingebeeld land dat werkelijkheid is geworden? A Land Imagined is de nieuwste film van Yeo Siew Hua. In Singapore 'polderen' ze ook en Yeo neemt de schaduwkant onder de loep via een stijl- en sfeervol mysterie. Hij won er in 2018 het Gouden Luipaard op het Locarno filmfestival mee.

Yeo Siew Hua debuteerde al in 2009 met zijn eerste lange speelfilm, maar vond dat hij zichzelf meer moest ontwikkelen. Hij ging filosofie studeren. Daardoor leerde hij onder andere veel over Zhuang Zi, een van de belangrijkste grondleggers van het taoïsme/daoïsme. Zijn ideeën over dromen waren van grote invloed op A Land Imagined. Dromen niet als het verschil tussen werkelijkheid en illusie, maar als een 'radicale verbeelding' van anderen en dat wat buiten jezelf staat. De droom als brug tussen twee vormen van bewustzijn. Dit idee is terug te zien in de zoektocht van rechercheur Lok naar de verdwenen bouwvakker Wang.

videotrailers & clips