For Sama (2019)

Verdiende winnaar van de publieksprijs op IDFA maakt de verschrikkingen in Syrië op diep persoonlijke wijze zichtbaar.
play

8,6 details

  • 100 Min
  • Documentaire
  • Oorlog
  • Verenigd Koninkrijk
  • Syrië
100 Min Verenigd Koninkrijk

Een jonge arts en een jonge journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby. Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen. For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict.

Regie
Edward Watts
Release
11.03.2019
Release NL
23.01.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Waad Al-Kateab, Edward Watts | Cast: Waad Al-Kateab, Hamza Al-Khateab, Sama Al-Khateab, e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2019

Draagbuideltje om, baby erin. En dan door de frontlinie wandelen, een zwaar belegerde stad in. Hoe leg je aan je kind uit dat je haar eerste levensjaar met haar op een van de gevaarlijkste plekken op aarde hebt doorgebracht? Misschien kan dat wel niet. Maar Waad Al-Keteab doet met haar documentairefilm For Sama, opgedragen aan haar oudste dochtertje, een verdomd goede en zinnige poging. Want wat de Syrische regeringstroepen in Aleppo hebben aangericht, is geen kattenpis. Daar zou je wiegje maar gestaan hebben.

Toen Waad haar echtgenoot Hamza ontmoette, was hij nog verloofd met een ander. Beiden stonden aan de kant van de opstandelingen. Ze was nog student en volgde de jonge dokter, die als een van de weinigen in zijn vakgebied openlijk kritisch was op het regime. Zodra het gevaarlijk werd, vluchtte zijn aanstaande weg en zijn Waad en Hamza dichter naar elkaar toe gegroeid. Ze trouwden, schonken kleine Sama het leven, en ze bleven. Op een plek waar hun leven, en dat van hun meest dierbare schepseltje in het grootste gevaar was.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

For Sama

acties