nu in de bioscoop

The Whistlers (2019)

Loyalty is not their language.

Hilarische neo-noir die het vooral moet hebben van absurde maar echt bestaande fluittaal.
play

7,1 details

  • 97 Min
  • Komedie
  • Misdaad
  • Roemenië
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Zweden
97 Min Roemenië

De Roemeense politie agent Cristi is in Boekarest informant voor de lokale maffia. Er wordt een complot gesmeed om de corrupte zakenman Zsolt uit de gevangenis te bevrijden. Om zonder risico met zijn handlangers te kunnen communiceren vertrekt hij naar het bergachtige Canarische eiland La Gomera om daar te worden onderwezen in de inheemse fluittaal “El Silbo Gomero”. Een taal die daar sinds oudsher door de lokale bevolking gebruikt wordt om over grote afstanden berichten te kunnen doorgeven. Samen met femme fatale Gilda moet hij proberen onder de radar te blijven en laveren tussen verraad en bedrog.

Alt titel
La Gomera
Regie
Corneliu Porumboiu
Cast
Vlad Ivanov, George Pistereanu, Antonio Buíl, Sabin Tambrea, David Agranov, Cristóbal Anaga, Agustí Villaronga, Sergiu Costache, Rodica Lazar, Andrei Ciopec, Catrinel Marlon, István Teglas, Dorin C. Zachei, Julieta Szönyi, Andrei Barbu, Andrew A. Popescu.
Release
18.05.2019
Release NL
30.01.2020
Release DVD
03.06.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Corneliu Porumboiu | Scenario: Corneliu Porumboiu | Cast: Vlad Ivanov (Cristi), Catrinel Marlon (Gilda) Rodica Lazar, Agustí Villaronga (Paco) Sabin Tambrea (Zsolt), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2019

De fluittaal Silbo, wie kent hem niet? Het is een taal die letterlijk uit fluitklanken bestaat. Een taal die eigenlijk alleen maar wordt gesproken door een deel van de bevolking van het Canarische eiland La Gomera. Een taal die verrassend grappig klinkt. Toen de Roemeense regisseur Corneliu Porumboiu tien jaar geleden de taal hoorde voorbijkomen in een Frans televisieprogramma, wist hij meteen dat hij daar ooit een film mee wilde maken. Het eindresultaat is The Whistlers, een bij vlagen hilarische, absurde neo-noir vol verraad en plottwists.

Het Silbo (of Silbo Gomero) is een logisch onderwerp voor Porumboiu, een verdere stap in zijn fascinatie met taal, die in veel van zijn films terugkomt. Hoogtepunt tot nu toe daarvan was de sleutelscène in Police, Adjective., waarin een politieagent en zijn meerdere een heftige discussie voeren over het absurde en/of het realistische van een specifieke wet, compleet met wet- en woordenboek. Deze absurditeit is kenmerkend voor Porumboiu's oeuvre (denk ook aan The Treasure of Infinite Football).

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Whistlers

acties