King Richard
op tv

King Richard (2021)

Venus, Serena and a plan for greatness.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

King Richard is een nieuwe biografie over Richard Williams de vader van toptennissers Venus en Serena Williams. De rol van Richard Williams wordt in deze biografie gespeeld door Will Smith. De film is verder geregisseerd door Reinaldo Marcus Green, voor wie dit pas zijn derde film is die hij heeft geregisseerd. De film is verder ook geproduceerd door Venus en Serena Williams.
In de film probeert Richard Williams (Will Smith) alles uit zijn gezin te halen. Hij is wel beschermend over zijn dochters, want zijn gezin woont in Compton in Californië en hij wil niet dat ze als vele andere kinderen in een ghetto belanden. Hij probeert zijn dochters tot topsporters op te voeden en leert zo dat Venus (Saniyya Sidney) en Serena (Demi Singleton) een talent voor tennis hebben.
Zo probeert hij ze lid te krijgen van een officiële tennisclub zodat ze door een echte tennistrainer getraind kunnen worden. Vanwege hun afkomst en andere cultuur worden ze moeilijk serieus genomen door de rijke tennisclubs. Door vol te houden weet Richard de meiden toch in contact te brengen met een erkende trainer, maar door gebrek aan geld wil deze alleen maar Venus trainen. Richard is al tevreden dat hij eindelijk een van zijn dochters als echte topsporter getraind kan zien worden. Nu moet hij zich verder zien in te houden en zijn eigen trainingswijze achter zich te laten bij Venus haar trainingen. Vervolgens moet hij ook het nieuws zien te delen met Serena dat ze niet door de trainer getraind gaat worden.
Deze film verteld een interessant verhaal over een man die het beste voor zijn eigen gezin wil, maar hier zelf ook zoveel mogelijk van probeert te profiteren. Ondanks al zijn goede bedoelingen, maakt hij wel veel gebruik van het talent van zijn dochter om er zelf ook populairder van te worden in de wereld. Tijdens scenes waarin Venus getraind wordt, krijg je vaak ook te zien hoe Richard ernaar zit te kijken, of zich ermee probeert te bemoeien.
De film was zo eigenlijk beter geweest als het meer over het leven van Venus en Serena Williams zelf was gegaan. Dan had het meer over hun tennis trainingen kunnen gaan en had de sport wat meer in de film naar voren kunnen zijn gekomen. Zo had je als kijker dan ook wat over de sport zelf kunnen leren of terugzien. Omdat het script is geschreven door een beginnende filmschrijver gaat de film soms over volledige andere dingen die zelf niet echte met tennis of Venus en Serena te maken hebben. De film gaat dan meer over Richard zijn leven en hoe hij op een moeilijke manier rond een ghetto is opgegroeid. Als de film zelf meer over zijn dochters was gegaan, hadden ze de film wat beter kunnen focussen en zo een kortere speeltijd kunnen hebben gehad.
Afgezien dat dit pas Reinaldo Marcus Green zijn derde geregisseerde film is, weet hij de film toch goed in beeld te brengen. Door het verhaal brengt hij de film soms apart in beeld, waar je in plaats van de tenniswedstrijden of trainingen meer ziet hoe Richard of toeschouwers erop reageren. Als hij de scenes meer bij de tenniswedstrijden had gehouden, verlies je wat mindere interesse in het spel zelf.
Met de hulp van de make-up en kostuum teams weet hij wel de tijd waarin het verhaal zich afspeelt goed in beeld te brengen. Deze teams leveren goed werk, want op het einde krijg je de echte mensen waarop de film gebaseerd is te zien en de meeste acteurs lijken goed op de mensen die ze in de film spelen.
Het acteerwerk wordt ook goed gedaan door de filmcast. Will Smith komt goed naar voren als een charismatische man, die het beste voor zijn kinderen wil. Op deze goede en beschermende kant na, speelt hij verder wel iemand die het altijd beter weet en liever heeft dat dingen op zijn manier gebeuren. Samen met Aunjanue Ellis, die zijn vrouw en moeder van de succesvolle tennisspelers speelt, komen ze goed over als twee ouders die alles doen om het beste voor hun kinderen te regelen. Dit leidt soms wel tot conflicten of ongemakkelijke situaties tussen de twee. Jon Bernthal speelt ook goed de succesvolle tennistrainer, die Venus op zijn eigen manier probeert te trainen wat tot hinderlijke of soms komische argumenten leidt tussen hem en Will Smith.
Voor een beginnende actrice die voor deze film meer kleine filmrollen heeft gespeeld en meer in tv-series heeft geacteerd zet Saniyya Sidney goed werk neer als Venus Williams. Door het script krijg je helaas niet altijd duidelijk haar tennistrainingen te zien. De film toont dan meer hoe ze zich voelde wanneer haar vader inging tegen de manier waarop ze getraind werd door haar trainers.
Omdat de film meer gaat om Richard en Venus komt Demi Singleton als Serena meer over als een extra personage en staat ze helaas meer in de schaduw van Saniyya.