Truffel Liefde
De culinaire zwarte diamant is een mysterie en kent vele aspecten, zo leert deze intrigerende documentaire ons.

6,4 details

  • 84 Min
  • Documentaire
  • Nederland
84 Min Nederland

De ‘zwarte diamant’ is het magische middelpunt van een unieke wereld bevolkt door zeer uiteenlopende personen. Van stroper en jager tot kweker en chefkok. Allen hebben dezelfde diepgaande passie voor de zwarte truffel. Voor de één is het een manier om onderdeel te zijn van de natuur, voor de ander een culinaire goudmijn, maar dat het allen in vervoering brengt is duidelijk. Er is sprake van volle overgave en totale toewijding. Ze gaan op de knieën voor de truffel, vaak letterlijk in het veld om de truffel uit te graven en in aanbidding op de kerkbanken. De truffel is een mysterie en zoals in de liefde daarom gekoesterd en verafgood. Maar als we niet uitkijken verdwijnt deze bijzondere zwam door opwarming voorgoed uit onze aarde. Zijn we in staat deze amour fou los te laten en alleen te nemen wat de aarde ons geeft? Deze heerlijke film uit de Franse Provence doet niet alleen een beroep op onze visuele zintuigen, maar we kunnen het verrukkelijke aroma bijna ruiken!

Regie
Jascha de Wilde
Ben Hendriks

Filmtotaal Recensie

Regie: Jascha de Wilde en Ben Hendriks |Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2019

Het beeld dat de meesten van ons hebben van de zoektocht naar de kostbare truffel is dat van een varken dat wild wroetend het zwarte goud tussen de wortels van eikenbomen vandaan haalt. De werkelijkheid heeft dit romantische beeld ingehaald want de varkens vinden de truffel zelf veel te lekker. Toch is de romantiek niet vervlogen. Het vinden van de peperdure schimmel is een tijdrovende klus. Speurders nemen een lange dennentak waarvan alleen aan het uiteinde nog naalden zijn bevestigd. Ze aaien met het takje over de grond en waar de vliegjes opvliegen zou wel eens een truffel te vinden kunnen zijn. En zelfs dan blijft het nog maar de vraag of je daadwerkelijk een truffel boven de grond weet te halen.

Truffels heb je in diverse kwaliteiten en prijsklassen, zo valt op te maken uit de Nederlandse documentaire Truffel Liefde, die de diverse aspecten van de delicatesse blootlegt. Het duurst en kostbaarst zijn de witte truffels, die wel het tienvoudige kosten van hun goedkopere zwarte broertjes. Het aanleggen van een veld met eikenbomen is nog geen garantie om ook daadwerkelijk jaren later truffels te kunnen oogsten. Zelfs na dertig jaar komt het voor dat een eikengaard geen enkele truffel oplevert. De zeldzaamheid en delicate aard van de schimmel maakte het zo'n kostbaar product, maar hierdoor ook een ware obsessie voor de fijnproever.