Drieluik over de lange nasleep van verschillende soorten rampen bezwijkt onder zijn eigen gewicht.
play
  • 85 Min
  • Documentaire
  • Nederland
85 Min Nederland

Drie iconische rampplekken: de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl, het door een aardbeving getroffen Italiaanse stadje Amatrice en het door een burgeroorlog verwoeste historische hart van Aleppo in Syrië. Tegen het decor van verdwenen en opkomend toerisme laat Once the dust settles zien hoe de bewoners hun rampzalige geschiedenis verwerken en hun leven weer opbouwen.

Regie
John Appel
Release
20.02.2020
Release NL
20.02.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: John Appel | Scenario: John Appel | Cast: Aleksej Breus, Luigi Aquilini, Gina Zobian, e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2020

In 2016 liet een aardbeving de monumentale Italiaanse stad Amatrice compleet instorten. Het Oekraïense Tsjernobyl ligt al sinds 1986 aan gort, doordat een kernramp een van de reactoren deed ontploffen. En in Aleppo heeft de afgelopen jaren een burgeroorlog het centrum totaal verwoest. Waarom deze rampen in niet-chronologische volgorde worden opgesomd? Vraag het John Appel, de regisseur van de nieuwe documentaire Once the Dust Settles, waarin de drie rampplekken worden bezocht door een Nederlandse filmploeg. Hij koos voor deze structuur.

Het idee is op zich wel sterk. Als zich ergens een ramp voltrekt - of die natuurlijk is, een ongeluk, of een menselijke tragedie - dan staan de cameraploegen te popelen om het leed vast te leggen. Maar op een gegeven moment daalt het stof neer, en dan zit je met de langere nasleep. Daar is over het algemeen geen aandacht meer voor. En dus heeft Appel drie rampplekken bezocht, en vastgelegd wat er dan wél nog allemaal speelt. Hij laat de mensen praten die zijn getekend door wat zich heeft voltrokken en die nu weer verder moeten. Maar er schort iets aan het resultaat van zijn aanpak.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Once the Dust Settles

acties