Niet alle vertelkeuzes werken even goed voor deze docu, maar deze spionagehistorie heeft van zichzelf de nodige kracht.
play

6,0 details

  • 85 Min
  • Documentaire
  • Nederland
85 Min Nederland

Leonie Brandt (1901-1978) droomde ervan om actrice te worden. Na het uitkomen van haar droom speelt ze de rol van haar leven: ze wordt actief als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland.Na de oorlog vreesde ook een aantal prominente Nederlanders voor Leonie om wat ze wist over hun doen en laten tijdens de bezetting. De film volgt min of meer de chronologie van dit wonderbaarlijke levensverhaal via scenes uit oude films. Gehuld in een waas van mysterie is niet altijd duidelijk hoe ‘echt’ of hoe ‘fictief’ haar leven was.

Alt titel
Leonie, Actress and Spy
Regie
Annette Apon
Cast
Rifka Lodeizen, Cas Enklaar, Truus te Selle, Wart Kamps, Martijn van der Veen.
Release
01.01.2020
Release NL
20.02.2020
Release DVD
26.05.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Annette Apon | Scenario: Annette Apon | Cast: Rifka Lodeizen (Leonie Brandt - stem), Cas Enklaar (advocaat Besier), Martijn van der Veen (onderzoeker), Wart Kamps (Dirk Jan, stem), Truus te Selle (Lientje - stem), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2020

Leonie Brandt kon zich als actrice meten met Fien de la Mar, en als spionne met Mata Hari. En toch kennen we haar maar nauwelijks. Misschien brengt deze documentaire daar wel verandering in. Van Brandt zelf zijn geen bewegende beelden, en dus zijn allerlei stukken film uit het archief van Filmmuseum EYE aan elkaar gemonteerd tot een beeldnarratief. De rest van het verhaal wordt verteld door acteurs die Leonie en verschillende personen uit haar leven een stem geven.

Ook de regisseur van Leonie, Actrice en Spionne zelf, Annette Apon, neemt het woord in de voice-over van deze film. Ze knoopt de verschillende draadjes aan elkaar tot een geheel. Het is het verhaal van een ontzettend boeiende vrouw die nooit genoeg had aan één leven, maar er vanuit een innerlijke drang altijd meerdere moest spelen. Een verhaal over hoe ze dit talent geraffineerd wist uit te buiten in twee carrières. Soms kunnen er vraagtekens gezet worden bij wat ze allemaal aan fantastische dingen beschrijft in haar memoires, maar vaak genoeg zijn er andere bewijzen om haar verhalen te stutten.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Leonie, actrice en spionne

acties