Sterke documentaire met een belangrijke aanklacht tegen de privatisering van gevangenissen.
play

6,4 details

  • 83 Min
  • Documentaire
  • Nederland
83 Min Nederland

In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaung-gevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen - voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte. Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen. Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is. Prison for Profit toont op kritische wijze aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend - de toenemende privatisering - hebben voor de samenleving?

Regie
Femke van Velzen
Ilse van Velzen
Cast
Jonathan Clays.
Release
24.11.2019
Release NL
15.10.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Femke van Velzen en Ilse van Velzen | Scenario: Femke van Velzen en Ilse van Velzen | Speelduur: 83 minuten | Jaar: 2019

In 2001 werd de Mangaung-gevangenis geopend als eerste geprivatiseerde strafinrichting in Zuid-Afrika. Het beveiligingsbedrijf achter deze gevangenis, G4S, beloofde een bijzonder luxueuze bajes met een uitermate goed rehabilitatieprogramma. De realiteit ligt echter heel anders. Gedetineerden en bewakers vrezen voor hun leven in een absolute hel, waar G4S zo min mogelijk geld in wil investeren. Prison for Profit brengt krachtig over waarom onze overheden essentiële onderdelen van de maatschappij niet moeten overlaten aan multinationals.

De documentaire volgt zowel cipiers als gevangenen. Beide groepen zijn totaal getraumatiseerd door wat hen overkomt is in de gevangenis. Gevangenen worden regelmatig op gruwelijke wijze op hun plek gezet door de cipiers, terwijl de cipiers dagelijks voor hun leven vrezen. Aan de hand van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins komen we erachter dat G4S alle regels aan hun laars lapt om maar zoveel mogelijk winst te maken. Een schrijnend voorbeeld is dat de bewakers moeten vragen om stalen toiletpotten in de cellen in plaats van porseleinen. Van de porseleinen potten worden steeds steekwapens gemaakt waardoor gevangenen en cipiers hun leven niet zeker zijn. Aan dit verzoek wordt echter geen gehoor gegeven omdat dit teveel zou kosten voor het miljardenbedrijf.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Prison for Profit

acties