Creed III

Creed III (2023)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Creed III is de derde Creed en negende film uit de Rocky filmserie. Met deze film maakt Michael B. Jordan zijn debuut als filmregisseur naast het verder spelen van de hoofdrol in de film.
Adonis Creed (Michael B. Jordan) lijkt na al zijn succes in de bokswereld klaar te zijn met zijn bokscarrière. Zo probeert hij dit nu meer achter zich te laten en zich nu meer bezig te houden met zijn familie.
Als zijn oude jeugdvriend Damien Anderson (Jonathan Majors) dan na zijn gevangenisstraf een terugkeer maakt in Adonis zijn leven, wordt Adonis toch weer teruggetrokken naar de bokswereld. Damien probeert na zijn gevangenistijd zijn jeugddroom om bokskampioen te worden te herleven. Adonis probeert hem hier mee te helpen, maar wordt zo wel geconfronteerd door hum gezamenlijke, duistere verleden. Verder ziet hij hoe Damien is veranderd na zijn tijd in de gevangenis.
Met zijn regiedebuut zet Michael B. Jordan een goede eerste film neer. Hij brengt de film op herkenbare manieren in beeld zoals Ryan Coogler en Sylvester Stallone dit ook deden met hun eerdere films uit de Rocky filmserie. Zo blijft deze nieuwe film herkenbaar voor fans van de filmserie. Bij boks scenes gebruikt hij op passende manier slow motion waarin de tegenstanders elkaar observeren op zoek naar zwakke plekken. Veder heeft Michael B. Jordan de film ook op eigen manieren in beeld weten te brengen. Zo heeft hij zich als anime fan zich bijvoorbeeld laten inspireren door anime films. Andere anime fans kunnen tijdens het kijken van deze film zulke momenten wel terug herkennen en hier als fans van het genre dan ook meer van genieten.
Naast de boks scenes en trainingen heeft Michael B. Jordan ook ruimte gevonden voor familiedrama momenten in de film. Helaas blijft de film behalve wat persoonlijke momenten tussen de personages verder wel aan een bekende kant. Zo kan het wat doen terugdenken aan oudere films uit de Rocky serie zoals toevallig ook de derde Rocky film Rocky III. Door deze bekende kanten kan het verhaal wel aan de voorspelbare kant blijven en brengt de film op wat nieuwe moderne manieren van filmen verder weinig nieuws met zich mee.
Het acteerwerk wordt goed neerzet door de filmcast. Michael B. Jordan en Tessa Thompson zetten hun bekende personages uit de eerdere films nu op een meer volwassen manier neer. Naast hun werk moeten ze nu ook meer zorgen voor hun dochter Amara, die wordt gespeeld door Mila Davis-Kent. Mila Davis-Kent is een doof jong beginnende actrice en weet gelukkig haar rol in deze film op goede en passende manieren neer te zetten. Hier heeft Michael B. Jordan met zijn regiedebuut goed voor gezorgd. Jonathan Majors is ook steeds mee aan het doorbreken in de filmwereld en zet zijn rol in deze film als Adonis zijn oude jeugdvriend goed neer. Als jeugdvriend weet hij Adonis naast lichamelijke bedreigingen tijdens het boksen, Adonis ook emotioneel te bespelen met hun gezamenlijke jeugd. De film zet het personage jammer genoeg, soms wel wat te veel neer als schurk. Het wat beter geweest als ze dit personage wat meer sympathie hadden gegeven, zodat je als kijker zelf een partij had kunnen kiezen om te supporten tijdens de bokswedstrijden.
Deze nieuwe film uit de Rocky filmserie is de eerste film zonder het personage van Rocky, die altijd gespeeld werd door Sylvester Stallone. Dit komt door creatieve verschillen die Stallone had met een producer, die de rechten van het Rocky personage bezit. Ondanks dat Stallone het Rocky personage zelf in de filmwereld tot leven heeft gebracht, heeft hij zelf nooit officieel de rechten van dit personage eigen gemaakt. De producer die de rechten wel heeft, vond het niet nodig dat het Rocky personage voorkwam in deze nieuwe film. Zo heeft Sylvester Stallone zich bij deze film slechts teruggetrokken als producer. Toch heeft deze beslissing om het Rocky personage niet te gebruiken in de film wel voor een leegte en gemis gezorgd tijdens sommige momenten in de film. Verder kunnen fans van het personage hem ook wel missen tijdens het kijken van de film en zich afvragen waar hij was tijdens de gebeurtenissen uit de film.