Scandalous: The True Story of the National Enquirer
Het verhaal van roddelkrant National Enquirer mag dan sappig zijn, wat meer scherpte had 'm nog veel beter gemaakt.
play

6,2 details

  • 97 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
97 Min Verenigde Staten

De documentaire Scandalous vertelt over het beruchte tabloid The National Enquirer; een krant met entertainment roddels en nieuws over beroemdheden die in Amerikaanse supermarkten werd verkocht. The National Enquirer heeft schokkend nieuws en foto’s uit de privélevens van onder anderen Elvis Presley, Elizabeth Taylor en Oprah Winfrey onthuld. In de documentaire komt aan het licht hoe de redactie te werk ging en vooral hoe ver zij gingen voor een primeur. Er werden grote bedragen toegekend voor tips, iets wat sterk werd afgekeurd door de mainstream pers. Daarnaast werden er ook hoge prijzen betaald om verhalen stil te houden.

Regie
Mark Landsman
Cast
Carl Bernstein, Gene Pope, Maggie Haberman.
Release
11.10.2019
Release NL
11.06.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Mark Landsman | Cast: Steve Coz, Tony Brenna, Iain Calder, Shelley Ross, Ken Auletta, Barbara Sternig, Carl Bernstein, Judith Regan, Maggie Haberman e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2019

Bovenaan de voedselketen van de Amerikaanse riooljournalistiek staat sinds jaar en dag de National Enquirer. In de jaren vijftig kocht Generoso Pope Jr. deze krant over met maffiageld en turnde hem om tot een medium dat liever verhalen verkocht dan feitelijke juistheden. En dat drukt het nog mild uit. De documentaire Scandalous: The Untold Story of the National Enquirer bevraagt het krantenpersoneel uit de hoogtijdagen over het wel en wee van dit notoire roddelvodje.

Pope zag journalistiek niet als waarheidsbevinding, maar een middel om rijk van te worden. En hij was tot zijn dood in 1988 bereid tot alles om maar kranten te verkopen. Foto's van ernstig toegetakelde lijken bij zware verkeersongevallen? Plaatste hij gewoon. Totdat hij erachter kwam dat de rekken van supermarkten de beste verkoopplek voor zijn publiek van huisvrouwen waren, en ze daar geen gruwelijke plaatjes wilden tentoonspreiden. Toen trok hij een les uit de Britse tabloids. Roddels verkopen kranten. En ook verhalen over ufo's, mediums en andere pulp. Niemands privacy was meer veilig. Behalve die van sommige rijke, overspelige mannen dan.

videotrailers & clips