The Painted Bird (2019)

Light is visible only in the dark.

Een jongen zwerft tijdens de Tweede Wereldoorlog door Oost-Europa. Schitterende stijloefening in wreedheid en nihilisme.
play

7,2 details

  • 169 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Tsjechië
  • Slowakije
  • Oekraïne
169 Min Tsjechië

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijft een joodse jongen bij zijn pleegmoeder in Oost-Europa. Als zij komt te overlijden, moet hij het alleen zien te redden. Geteisterd door honger en kou trekt het kind mishandeld en weggejaagd door de primitieve bevolking van dorp tot dorp. Ondertussen is hij getuige van het angstaanjagende geweld van de brute Russische en Duitse soldaten. Tegen het einde van de oorlog hebben de zware jaren hun sporen op de jongen achtergelaten en is hij voorgoed veranderd.

Regie
Václav Marhoul
Cast
Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Barry Pepper, Udo Kier, Julian Sands, Pavel Kríz, Marika Sarah Procházková, Aleksei Kravchenko, Lech Dyblik, Petr Vanek, Tim Kalkhof, David L. Price, Petr Kotlár, Denisa Pfauserová, Antonín Masek, Jitka Cvancarová, Irena Máchová, Alla Sokolova, Milan Simácek, Ostap Dziadek, Zdenek Pecha, Martin Nahálka, Michaela Dolezalová, Nina Sunevic.
Release
03.09.2019
Release NL
15.10.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Václav Marhoul | Scenario: Jerzy Kosinski en Václav Marhoul | Cast: Petr Kotlár (Joska), Udo Kier (Miller), Stellan Skarsgård (Hans), Harvey Keitel (Priest), Julian Sands (Garbos), Barry Pepper (Mitka), e.a. | Speelduur: 169 minuten | Jaar: 2019

Wie een vogeltje vangt en beschildert, kan zich opmaken voor een gruwelijke strijd. Zodra je het geverfde beestje loslaat, vliegt hij weer terug naar zijn soortgenootjes die hem zullen aanzien voor een buitenstaander. Die zullen net zo lang op hem blijven jagen en pikken tot hij dood op de grond neervalt. Uit dit gewelddadige lesje ornithologie kunnen we zowaar enige lering trekken. Voor de mens geldt namelijk iets vergelijkbaars: als je te veel afwijkt, val je buiten de boot en ben je binnen no-time een prooi voor de rest.

Joska, een jongen van pak 'm beet zeven jaar oud, weet daar helaas alles van. Wanneer een stelletje bullebakken zijn huisdier in de fik steekt, zijn pleegmoeder sterft en de boerderij in vlammen opgaat, moet hij noodgedwongen van dorp naar dorp zwerven, in een door oorlog verscheurd (maar niét nader bepaald) Oost-Europees land. Als paria van Joodse afkomst heeft hij het allerminst makkelijk. De Tweede Wereldoorlog is reeds in volle gang en de bijgelovige dorpelingen zitten helemaal niet te wachten op de komst van een ongeluksbrenger zoals hij.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Painted Bird

acties